Składniki
biszkopt kakaowy z 5 lub 6 jaj
masa serowa z mleka jaj i śmietany 12-18%
około 250 g odsączonych wiśni z przetworów
1 galaretka wiśniowa
1, 5 szklanki gorącej przegotowanej wody
napar z kawy lub poncz wisniowy około połowy szklanki
kilka tafelków gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Przepis na filmie KLIK
Galaretkę mieszam tak długo z gorącą wodą aż się dobrze rozpuści. Kiedy przestygnie dodaję osączone wiśnie. Mieszam.
Wystudzony biszkopt kroję na dwa płaty. Nasączam spodni płat, który powinnam pokryć warstwą masy serowej dla lepszego kontrastu dla masy wiśniowej - ja się pospieszyłam i wyszło, jak wyszło, ale smak i tak zapewniam bombowy. Wykładam galaretkę, która na tyle zgęstniała, że jest na tym etapie trzęsąca, ale nie zestalona i daje się formować. Na galaretkę ułożyłam 2/3 części masy serowej. Przykrywam ciasto drugim płatem ciemnego biszkoptu. Nasączam. Opadłe poza rant ciasta części galaretki spokojnie dadzą się wepchnąć do ciasta. Resztą masy serowej pokrywam i wygładzam ciasto. U mnie prosta szybka dekoracja z kawałeczków czekolady. Ciacho przepyszne a właściwie tort- bogate w smaku i jak się przygotujecie etapami, zabierze Wam niewiele czasu. Polecam!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Smakowicie wygląda. Na pewno niedługo wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Dziękuję za miłą wizytę
UsuńWeronika był piękny biszkopt a teraz cudowny tort :)
OdpowiedzUsuńTak Elu - robiłam krócej niż o tym pisałam, aż wielu mysli, ze duzo przy tym pracy...
Usuńwygląda super!
OdpowiedzUsuńDziękuję Marto/Polecam!
UsuńAleż u Ciebie Weroniko wspaniałości, chętnie skusiłabym się na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę. Dziękuję za odwiedziny/Pozdrawiam
Usuńoj, smakowite połączenie!!! :)
OdpowiedzUsuńMurzynek to moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam murzynki, a ten wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńa jeszcze lepiej smakuje. Polecam/Pozdrawiam Elu
Usuń