piątek, 22 maja 2015

Dżem z rabarbaru i jabłek jak zrobić?

Kwaśność rabarbaru łatwo zminimalizować dodając na kilogram pół kilograma jabłek (3 średnie jabłka najlepiej o smaku gruszki - jonagold, champion). Dżem rabarbarowy oprócz składników odżywczych to bardzo pyszny dodatek do deserów, lodów, kanapek, ciast i ciasteczek - łatwy i szybki do przygotowania bez dodatków zelujących za sprawą dużej ilości pektyn a te mają bardzo dobre właściwości zdrowotne i zagęszczające.


Składniki na trzy słoiki o pojemności około 300 ml

około kilograma ładnie wybarwionego rabarbaru
pół kilograma jabłek o smaku gruszki lub pół kilograma gruszek
1,5 szklanki cukru 

Przygotowani


Umyty rabarbar kroję na kawałki a jabłka ścieram na tarce. Podgrzewam rabarbar w niskim szerokim rondlu z dodatkiem 1/4 szklanki wody, żeby raptownie się nie przypalił. Po chwili dodaję jabłka i podgrzewam w 2-3 etapach z przerwami, Często przy tym mieszam, żeby odparować wodę. Kiedy gęstość jest odpowiednia, dodaję cukier i znowu chwilę mieszam. Gęsty, gorący dżem wkładam do wyparzonych słoików z zakrętkami. Dobrze zakręcam i wkładam do garnka. Zalewam słoiki gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuję a właściwie parzę (pasteryzuję) około 20 minut na minimalnym płomieniu tak, by woda nie gotowała się, poniżej 100 stopni C.


Spód garnka warto wyłożyć ściereczką, która w razie raptownego zagotowania zamortyzuje ruchy słoików. Polecam!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


7 komentarzy:

  1. świetny przepis skorzystam ,ostatnim roku użyłam trochę inny ale tyle rabarbaru w ogrodzie to mogę poszaleć i zrobić z dwóch przepisów :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam!!! Przepis łatwy i szybkościowy. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Jaki ładny kolorek ma ten Twój dżemik. Fajna roślina i daje wiele możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnóstwo specjalów można wyczarować z rabarbaru a dżem bardzo polecam! Dziekuję Elu za odwiedziny

      Usuń
  3. Nawet nie wiedziałem, że z rabarbaru można takie "cuda" robić. Dziękuję za przepis, wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dżem z rabarbaru, wg Pani przepisu.
    Jest bardzo smaczny, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za przetestowanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.