wtorek, 21 kwietnia 2015

Pierogi z serem i jagodami przepis

Pierogi z serem uwielbiam a dla podkręcenia smaku, lubię dodać świeże owoce w sezonie lub z domowych przetworów. Borówki czarne sprawdzają się idealnie, ale te z owocami w środku gotuję na końcu, po ugotowaniu pierogów z samym serem.





Składniki

Ciasto na pierogi z 3 jaj (KLIK idealny przepis)

Masa serowa

0,5 kg twarogu półtłustego
2 łyżki cukru pudru lub kilka łyżeczek miodu
1 łyżeczka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub pszennej
2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli twaróg gęsty)
1 duże żółtko
szczypta soli
100 - 200 g borówki lub innych owoców
łyżka oleju

Sos jogurtowy 
150-200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu 


Przygotowanie


Zobacz przygotowanie na FILMIE
Wyrobione ciasto z przepisu na 3 szklanki mąki odstawiam w misce pod folią na około 30 minut, żeby zrobiło się elastyczne.
Miksuję blenderem składniki masy serowej (na szybko, jak nie ma blendera można użyć praski do ziemniaków)
Ciasto można wałkować na duże placki i wykrawać szklanką kółka - ja formuję wałek i dzielę go na kawałki o szerokości 2-3 cm. Każdy kawałek rozpłaszczam i wałkuję na owalne placuszki, wygodniejsze od okrągłych i zalepiam w nich kolejne porcje farszu, po tej stronie placka, która stykała się ze stolnicą (jest wilgotniejsza i pierogi lepiej się sklejają). Po sklejeniu jeszcze jakiś wzorek, który pierogi ozdobi i wzmocni - najprościej widelcem tak, żeby nie zrobić w cieście dziur.


Jeśli dajemy oprócz sera borówki do środka pierogi muszą być idealnie sklejone i gotujemy je na końcu, po tych z samym serem około minuty w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju na niedużym grzaniu. Wyjmujemy i odparowujemy krótko. 


Podajemy z ulubionymi dodatkami. Nadmiar wystudzonych pierogów w pojemniku chowamy do lodówki a na drugi dzień możemy je podgrzać w piekarniku lub odsmażyć na niewielkiej ilości masła. PYCHA!!!


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


12 komentarzy:

  1. Weronika ale mi narobiłaś smaka tymi pierogami....oj niedobra Ty. Wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak pierogi z serem i do tego jakieś owoce lub syrop owocowy. Bardzo fajna konsystencja tego sera wyszła, takiego jeszcze nie jadłem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam. Ważne, żeby masa serowa była gładka i dość gęsta, by łatwiej wyrabiać pierogi. Dziękuje za odwiedziny

      Usuń
  3. świetny przepis . ślicznie wyglądają aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuję za odwiedziny/Polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Pewnie wolisz konkretne, jak męska część...

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.