Składniki
Ciasto na pierogi z 3 jaj (KLIK idealny przepis)
Masa serowa
0,5 kg twarogu półtłustego
2 łyżki cukru pudru lub kilka łyżeczek miodu
1 łyżeczka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub pszennej
2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli twaróg gęsty)
1 duże żółtko
szczypta soli
100 - 200 g borówki lub innych owoców
łyżka oleju
Sos jogurtowy
150-200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
Zobacz przygotowanie na FILMIE
Wyrobione ciasto z przepisu na 3 szklanki mąki odstawiam w misce pod folią na około 30 minut, żeby zrobiło się elastyczne.
Miksuję blenderem składniki masy serowej (na szybko, jak nie ma blendera można użyć praski do ziemniaków)
Ciasto można wałkować na duże placki i wykrawać szklanką kółka - ja formuję wałek i dzielę go na kawałki o szerokości 2-3 cm. Każdy kawałek rozpłaszczam i wałkuję na owalne placuszki, wygodniejsze od okrągłych i zalepiam w nich kolejne porcje farszu, po tej stronie placka, która stykała się ze stolnicą (jest wilgotniejsza i pierogi lepiej się sklejają). Po sklejeniu jeszcze jakiś wzorek, który pierogi ozdobi i wzmocni - najprościej widelcem tak, żeby nie zrobić w cieście dziur.
Jeśli dajemy oprócz sera borówki do środka pierogi muszą być idealnie sklejone i gotujemy je na końcu, po tych z samym serem około minuty w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju na niedużym grzaniu. Wyjmujemy i odparowujemy krótko.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Nadmiar wystudzonych pierogów w pojemniku chowamy do lodówki a na drugi dzień możemy je podgrzać w piekarniku lub odsmażyć na niewielkiej ilości masła. PYCHA!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Weronika ale mi narobiłaś smaka tymi pierogami....oj niedobra Ty. Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńEluś to zrób z połowy porcji. Polecam!!!
UsuńŚlicznie pozawijane ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam!!!
UsuńO tak pierogi z serem i do tego jakieś owoce lub syrop owocowy. Bardzo fajna konsystencja tego sera wyszła, takiego jeszcze nie jadłem...
OdpowiedzUsuńBardzo polecam. Ważne, żeby masa serowa była gładka i dość gęsta, by łatwiej wyrabiać pierogi. Dziękuje za odwiedziny
Usuńświetny przepis . ślicznie wyglądają aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńDziekuję za miłą wizytę. Polecam
UsuńRewelacyjne pierogi.
OdpowiedzUsuńDziekuję za odwiedziny/Polecam
OdpowiedzUsuńNie lubię takich pierogów.
OdpowiedzUsuńPewnie wolisz konkretne, jak męska część...
Usuń