wtorek, 28 kwietnia 2015

Biszkopt ciemny puszysty bez proszku do pieczenia

Witam serdecznie. Polecam przepis na sprawdzony biszkopt kakaowy. Do przepisu, jak zawsze, dołączam filmik LINK, gdzie krok po kroku pokazuje każdy etap. Róbcie go razem ze mną.  Na pewno Wam się uda!





Składniki na tortownicę o średnicy 23-25 cm


5 dużych jaj
3 łyżki z brzuszkiem mąki tortowej pszennej (około 70 g)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
2 łyżki z brzuszkiem ciemnego kakao (holenderskie)
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie



Biszkopt kakaowy wolę piec w większych formach, żeby nie był zbyt wysoki, by dobrze dopiekł się w środku. U mnie forma o średnicy 25 cm, której nie smaruję, żeby ciasto było równe bez górek po upieczeniu. Spód wykładam papierem do pieczenia.

Mieszam mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao

Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno (jajka najlepsze z temperaturą pokojową lub nieco ogrzane w ciepłej wodzie). Kiedy piana sztywna dodaję sporą łyżkę cukru pudru i miksuję około pół minuty.

W osobnej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem i po chwili dodaję gorącą wodę. Ogrzane żółtka szybko się spieniają i powiększają kilkukrotnie masę. Dzięki nim i ubitej pianie ciasto jest fantastycznie puszyste bez potrzeby dodawania proszku do pieczenia. Łącze obie pianki białkową i żółtkową krótko miksując robotem. Odstawiam mikser. Przez sito dodaję niewielkie porcje sypkich składników, mieszając jednocześnie całość ostrożnie łyżką. Nie przedłużam mieszania i przelewam ciasto do tortownicy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 165-170 stopni C. Piekę około 35-40 minut. Sprawdzam patyczkiem. Jeśli nie ma na nim surowego ciasta biszkopt wyjmuję z piekarnika. Kiedy przestygnie zdejmuję papier do pieczenia i kroję na dwa solidne płaty lub 3 cieńsze.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


13 komentarzy:

  1. Weronikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa piękny biszkopt. Prawdziwe mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo!!! Zawsze piekę biszkopty bez proszku do pieczenia, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, biszkopt nie potrzebuje polepszaczy ani tłuszczu/Pozdrawiam Beatko

      Usuń
  3. Kapitalny przepis! Wyszła wielka pyszność i wcale dużo roboty nie ma!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ocenę przepisu. pozdrawiam serdecznie i zapraszam na kolejne przepisy

      Usuń
  4. Genialny pierwszy ktory mi wyszedl idealnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można ten przepis przenieś na blachę

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasta lubie najbardziej. Warto tu też zerknąć sobie na https://www.cafesilesia.pl/pol_m_AKCESORIA-167.html po dobrą kawę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.