Mazurki przeważnie to niskie placki do 2 cm wysokości, często z dodatkiem mąki migdałowej lub posiekanych migdałów i bogato dekorowane- ja użyłam nieco mniejszej formy i mazurek wyszedł trochę za wysoki. Myślę, że na blachę 30 cm x 25 cm przepis będzie idealny. Moja ma wymiar 26 cm x 22 cm
Składniki na ciasto półkruche
Ciasto jest bardzo dobre na spody do serników i innych ciast.
2 płaskie szklanki mąki pszennej lub tortowej (500 ml - około 300 g)
125 g masła lub margaryny
około 200 g bakalii - użyłam: migdały, rodzynki, kandyzowany ananas i papaja
2 łyżki z brzuszkiem śmietany 12 lub 18%
2 żółtka
1 całe jajo
1/2 szklanki cukru pudru
płaska łyżka cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skórka z cytryny
1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
1/2 szklanki gorącej wody
około 150 g dżemu brzoskwiniowego lub o podobnym kolorze (przy okazji polecam przepis na dżem
brzoskwiniowy)
Przygotowanie
Mąkę, proszek do pieczenia, sól wymieszać na sucho. Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym do jaśniejszego koloru, na jednolita masę. Dodawać pojedynczo żółtka i jajo, miksując za każdym razem tylko do połączenia. Dodać śmietanę. Znowu krótko zmiksować, dosypać mąkę i posiekane migdały lub inne orzechy. Zmiksować tylko do połączenia. Masa jest gęsta, bo to ciasto półkruche. Robotem korzystnie jest wyrobić takie ciasto, bo podobnie, jak kruche nie lubi dotyku, czyli ciepła. Odstawić robot i dodać rodzynki (rodzynki powinno się porządnie przepłukać na sicie bieżącą wodą a potem sparzyć wrzątkiem i osączyć). Wymieszać łyżką całość do połączenia. Gdyby masa była bardzo, bardzo tępa, można dodać łyżkę śmietany i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem włożyć do torebki foliowej i wstawić na 20 - 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, grzałka z góry i dołu. Schłodzone ciasto wyłożyć łyżką do wysmarowanej formy wielkości około 30 cm x 25 cm. i wyrównać powierzchnię. Piec ciasto do suchego patyczka, na rumiano około 20 minut. Ciasto jest rewelacyjnie kruche, pomimo, że ma mniej o 50 % tłuszczu niż typowe ciasta kruche. Wystudzone ciasto pokryć mieszaniną galaretki i dżemu, w momencie kiedy masa jest gęsta, choć nie całkiem stężała i udekorować według uznania. Wstawić mazurka do lodówki. Bardzo polecam!
Życzę Pysznych i Pogodnych Świąt
Pozdrawiam Weronika
Nigdy nie piekłam mazurków ( bo się bałam ). Pani przepis jest prosty a zdjęcie zachęca do jego wykonania. Mam pytanie czy dżem mieszamy w wystudzonej galaretce i tym polewamy ciasto ? A przy okazji dziękuję za super przepisy te wielkanocne i nie tylko. Życzę zdrowia i spokojnych nadchodzących Świąt Wielkiej Nocy. Danusia
OdpowiedzUsuńNie ma sie czego bać. bo to łatwe fantazyjne ciasta. Dżem mieszam w ciepłej galaretce i pilnuję, żeby mi nie zgęstniała na amen. W razie, gdyby wolno gęstniała można wstawić miskę z masą do zimnej wody i zamieszać, co jakiś czas i pilnować, by całkiem sie nie zestaliła. Gęstniejącą chłodną wykładać na ciasto. Barzo dziekuję za serdeczności i życzenia świateczne.
UsuńPogodnych Pysznych Świąt dla Pani i bliskich.
Mam pytanie czy ciasto po upieczeniu można przekroić wzdłuż na dwa placki, czy raczej będzie się kruszyć?
OdpowiedzUsuńMyślę, że ostrym nożem można to zrobić i najlepiej na drugi dzień - w świeżym ciescie bakalie będą utrudniać krojenie
UsuńWeronika łał....to jest piękne, bardzo piękne. :)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy ciasto jest krucho-miekkie? Nie lubie twardych jak deska i szukam zawsze takiego miekkawego.
OdpowiedzUsuńTo ciasto pyszne kruche i miękkie. Polecam
UsuńDziekuje za odpowiedz w sprawie ciasta.
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto. Łatwe i szybkie. Upiekłam w sumie dwa mazurki, są przepyszne. Udekorowałam kajmakiem, bo rodzina się domaga😁
OdpowiedzUsuń