środa, 4 lutego 2015

Pasta z awokado do jajek, kanapek lub sałatek

Witam Kochani. Pomiędzy tradycyjnymi wypiekami w karnawale warto nieco ochłonąć, by przygotować zdrowe i oczywiście pyszne porcje, jak na odtrutkę od smażonych ciastek na głębokim tłuszczu.


Składniki




6 jaj ugotowanych na twardo
1 średnie awokado
1 cytryna lub limonka
1 mała papryka czerwona słodka (właściwie jej połowa)
1 ząbek czosnku
kilka kropel oleju lnianego
szczypta chilli
szczypta soli





Przygotowanie


Do pokrojonej w drobną kostkę papryki dodaję ciut oleju i szczyptę soli. Mieszam. Wydrążam awokado - powinno być niezbyt miękkie, lecz jędrne. Do awokado dodaję żółtka, czosnek, sok z cytryny, szczyptę chilli i sól. Miksuję na gładką masę. Na spód połówek białek układam po kilka kawałeczków papryki i szprycuję pastę z awokado. Dekoruję natką z pietruszki. Pastę najlepiej spożyć zaraz po przygotowaniu. Można przechować w lodówce do najdalej następnego dnia, w szczelnie zamkniętym słoiku i zużyć do kanapek. Nie chodzi o to, że awokado się szybko psuje, lecz o to, że zmienia kolor, pomimo soku z cytryny.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak wspaniale, że zaniemówiłam z wrażenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pyszności... A Wielkanoc tuż tuż...

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile tego awokado do przepisu? Bo za nic nie mogę się go dopatrzeć w składnikach. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno awokado średiej wiekosci. Dziekuję za uwagę, zaraz uzupełnie/Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.