Strony

czwartek, 22 stycznia 2015

Krupnik czyli przepis na pyszną zupę z kaszą

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się bardzo dobrym sposobem na krupnik, który z kurczakiem szybciej się gotuje a w chłody rozgrzewa i ładuje akumulatory.

W. Domogród

Tradycyjnie krupnik gotowany jest najczęściej z kaszą jęczmienną, ale możecie go zrobić tak, jak ja z królową kasz - kaszą jaglaną. Krupnik świetnie smakuje także z ryżem i z płatkami owsianymi. Polecam w każdej postaci a z jaglanką szczególnie.

Składniki na około 3-4 litry wody


2 udka z kurczaka
8-10 łyżek z brzuszkiem kaszy jaglanej 
2 pietruszki
2 marchewki
1 seler
4-5 ziemniaków (opcjonalnie a zamiast więcej kaszy lub ziemniaki ugotować osobno)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
natka z pietruszki
4-6 ziaren ziela angielskiego (najważniejsza przyprawa do krupniku)
3 liście laurowe
szczypta ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne (chilli) lub pieprzu czarnego
szczypta kurkumy
sól do smaku




Przygotowanie



Do zimnej wody dodaję umyte udka, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzam do wrzenia i gotuję około 20 minut na maleńkim ogniu, tak, jak rosół.

Kroję seler, pietruszkę, marchew w kostkę lub w plastry i dodaję do wywaru. Podpiekam na płomieniu sporą cebulę, która znakomicie podkręca smak szczególnie krupniku i rosołu. Dodaję ją razem z czosnkiem do zupy. Ostrożnie solę.

Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki (trzeba sprawdzić na miękkość wkładkę mięsną, bo gdy zbyt twarda ziemniaki się rozgotują).

W trakcie gotowania (trwa to tak długo, jak długo udka robią się miękkie- od 40 minut do godziny czasu) przyprawiam ziołami, chilli i kurkumą dla koloru. Chilli uwielbiam i do krupniku bardzo mi pasuje. 

Na 3-4 minuty przed końcem wsypuję opłukaną wcześniej kaszę jaglaną (warto ją sparzyć, jeśli nie jest eko). 

Po zestawieniu z ognia zostawiam krupnik w spokoju na około 10 minut, żeby kasza spęczniała. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię krupnik, u mnie w domu dodawało się jeszcze suszonego grzybka i ja też tak robię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krupnik uwielbiam!!!! Wpraszam się również na Twój, Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ugotowany,bardzo smaczny na pewno ugotuje nastepnym razem.Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ładnie wygląda ten krupnik :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania. dziekuję za wizytę/Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ja uwielbiam krupnik, robię go na kaszy jaglanej zawsze z warzywami :-) twórz przepis wygląda wyśmienicie a krupnik przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Naprawdę rozgrzewa i bardzo dobrze smakuje/ Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie, uwielbiam krupniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polskie zupy są najsmaczniejsze
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.