poniedziałek, 8 grudnia 2014

Szopka Bożonarodzeniowa moja pierwsza

Nigdy wcześniej nie próbowałam samodzielnie wykonać Szopki Bożonarodzeniowej i choć jako pierwsza mogła wyjść lepiej to i tak byłam bardzo zadowolona. Jako budulca użyłam głównie piernika i lukru z cukru pudru z białkiem. Jest czasochłonna, ale nietrudna i uważam, że każdy może spróbować. Zainspirujcie się! Święta z wyrobami własnej roboty mają szczególny wymiar - są radosne i smakowite.



Do wykonania Szopki Bożonarodzeniowej przyda się twardy papier na potrzebne figury. Do klejenia użyłam wspomnianego już lukru z cukru pudru i białka. Do spięcia ścian i przymocowania figur, oprócz lukru, warto zastosować połówki wykałaczek.

Składniki


lukier z cukru pudru i białka
papier grubszy do przygotowania figur
wykałaczki 
wiórki do posypania



Przygotowanie Szopki Bożonarodzeniowej 


Do cukru pudru dodaję białko i mieszam kilka minut na gładką i dosyć gęstą masę   -  lukier powinien wolno spadać z łyżki. Dla aromatu dodaję także trochę soku z cytryny, żeby smak lukru był ciekawszy. Mieszam. Figurki, kiedy wystygną smaruję rozrzedzonym lukrem a jak wyschnie, robię kontury gęstym lukrem.
Szopka powstała z mojego przepisu na pierniczki. Bardzo polecam!

Na 3 kartkach format A4 przygotowałam potrzebne figury
Podaje wymiary figur podstawowych do Szopki:

ściany boczne 18 cm x 7,5 cm
tylna ściana to trójkąt równoramienny o boku 18 cm- podstawa trójkąta 16,5
podstawa Szopki 29,7 cm x 16,5 cm

figury ludzkie - około 7,5 cm wysokość
duża choinka - około 10 cm wysokość
Dzieciątko Jezus - około 3 cm długość
wierzch żłóbka owal - 4cm dłuższa średnica, mniejsza 3 cm
podstawa żłóbka - 2,5 cm (wysokość)
owieczki wysokość 2,5-3 cm



Ciasto wałkuję nieco grubiej niż na typowe ciastka. Po rozwałkowaniu trochę można odczekać, bo ciasto może się się nieco kurczyć. Po wykrojeniu wszystkich figur piekę ciasto na papierze około 10 minut w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół. Wystudzone figury, oprócz ścian smaruję rozrzedzonym lukrem a kiedy podeschną  robię kontury gęściejszym lukrem. Kleję i spinam Szopkę. Mocuje figury.Smaruje ściany, podstawę rzadszym lukrem i zaraz posypuję wiórkami kokosowymi.

Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Życzę radosnych rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam serdecznie Weronika



10 komentarzy:

  1. Weronika!!! śliczna . Włożyłaś w to dużo pracy ale za to jaki efekt... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu faktycznie włożyłam sporo czasu, bo inaczej się nie da, ale naprawdę uważam, że przepis na miarę zdolności każdego z nas. Dziękuję Elu. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Stworzyłaś dzieło, a na dodatek jest ono jadalne:) Nie wiem co lepsze - czy jeść, czy podziwiać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy okazji ciasta do szopki piekłam także tacę pełną pierników, więc będziemy patrzeć i podziwiać.
      Dziękuję za odwiedziny. Polecam

      Usuń
  3. Wow, jestem pod ogromnym wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję królowo. Nietrudny przepis, ale zabiera około 8 godzin

      Usuń
  4. Arcydzieło pierwszej klasy !!! Fantastycznie Ci się upiekła Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko, ale naprawdę podkreslam nietrudne zadanie. Dasz radę. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Kochana ale zaszalałaś z tą szopką ,jest cudna .Wszystko takie takie dopracowane i wspaniale wygląda.Oj pracusiu jesteś niemożliwa w kuchni
    Buźka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu z tym dopracowaniem to bym miała watpliwości. Ogólnie może wyszła i owszem, bo ja się nie spinam, ze musi być na tip top. Bardzo dziękuję za tak dobrą ocenę od szefowej handmadu. POZDRAWIAM

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.