Do wykonania Szopki Bożonarodzeniowej przyda się twardy papier na potrzebne figury. Do klejenia użyłam wspomnianego już lukru z cukru pudru i białka. Do spięcia ścian i przymocowania figur, oprócz lukru, warto zastosować połówki wykałaczek.
Składniki
lukier z cukru pudru i białka
papier grubszy do przygotowania figur
wykałaczki
wiórki do posypania
Przygotowanie Szopki Bożonarodzeniowej
Do cukru pudru dodaję białko i mieszam kilka minut na gładką i dosyć gęstą masę - lukier powinien wolno spadać z łyżki. Dla aromatu dodaję także trochę soku z cytryny, żeby smak lukru był ciekawszy. Mieszam. Figurki, kiedy wystygną smaruję rozrzedzonym lukrem a jak wyschnie, robię kontury gęstym lukrem.
Szopka powstała z mojego przepisu na pierniczki. Bardzo polecam!
Na 3 kartkach format A4 przygotowałam potrzebne figury |
Podaje wymiary figur podstawowych do Szopki:
ściany boczne 18 cm x 7,5 cm
tylna ściana to trójkąt równoramienny o boku 18 cm- podstawa trójkąta 16,5
podstawa Szopki 29,7 cm x 16,5 cm
figury ludzkie - około 7,5 cm wysokość
duża choinka - około 10 cm wysokość
Dzieciątko Jezus - około 3 cm długość
wierzch żłóbka owal - 4cm dłuższa średnica, mniejsza 3 cm
podstawa żłóbka - 2,5 cm (wysokość)
owieczki wysokość 2,5-3 cm
Ciasto wałkuję nieco grubiej niż na typowe ciastka. Po rozwałkowaniu trochę można odczekać, bo ciasto może się się nieco kurczyć. Po wykrojeniu wszystkich figur piekę ciasto na papierze około 10 minut w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół. Wystudzone figury, oprócz ścian smaruję rozrzedzonym lukrem a kiedy podeschną robię kontury gęściejszym lukrem. Kleję i spinam Szopkę. Mocuje figury.Smaruje ściany, podstawę rzadszym lukrem i zaraz posypuję wiórkami kokosowymi.
Życzę radosnych rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Weronika!!! śliczna . Włożyłaś w to dużo pracy ale za to jaki efekt... :)
OdpowiedzUsuńElu faktycznie włożyłam sporo czasu, bo inaczej się nie da, ale naprawdę uważam, że przepis na miarę zdolności każdego z nas. Dziękuję Elu. Pozdrawiam
UsuńStworzyłaś dzieło, a na dodatek jest ono jadalne:) Nie wiem co lepsze - czy jeść, czy podziwiać:)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji ciasta do szopki piekłam także tacę pełną pierników, więc będziemy patrzeć i podziwiać.
UsuńDziękuję za odwiedziny. Polecam
Wow, jestem pod ogromnym wrażeniem!
OdpowiedzUsuńDziękuję królowo. Nietrudny przepis, ale zabiera około 8 godzin
UsuńArcydzieło pierwszej klasy !!! Fantastycznie Ci się upiekła Weroniko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko, ale naprawdę podkreslam nietrudne zadanie. Dasz radę. Pozdrawiam
UsuńKochana ale zaszalałaś z tą szopką ,jest cudna .Wszystko takie takie dopracowane i wspaniale wygląda.Oj pracusiu jesteś niemożliwa w kuchni
OdpowiedzUsuńBuźka :)
Danusiu z tym dopracowaniem to bym miała watpliwości. Ogólnie może wyszła i owszem, bo ja się nie spinam, ze musi być na tip top. Bardzo dziękuję za tak dobrą ocenę od szefowej handmadu. POZDRAWIAM
Usuń