środa, 3 grudnia 2014

Placki z jabłek bez mąki pszennej z orzechami

Jabłek ci u nas dostatek, dlatego bardzo polecam pulchne smakowite placki z dodatkiem odżywczych płatków owsianych i orzechów bez dodatku mąki pszennej. Ten prosty i tani przysmak jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze a od jesieni po wiosnę potrzebujemy ich przecież najwięcej.


Składniki na 3-4 osoby



3 średnie jabłka
3 łyżki z brzuszkiem płatków owsianych
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 duże jajo
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka cukru, jeśli jabłka kwaśne
szczypta soli
kilka łyżek oleju do smażenia


Sos jogurtowy do placków deserów szybki i prosty


150-200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:   Składniki dobrze mieszamy





Przygotowanie placków z jabłek



1. Płatki owsiane i posiekane orzechy płuczę pod bieżącą wodą a potem jeszcze opłukuję wrzątkiem i osączam. Przed dodaniem do startych jabłek płatki owsiane uciskam na sicie, żeby dobrze pozbyć się nadmiaru wody.

2. Mieszam wszystkie składniki i układam placki na podgrzanym oleju. Smażę około 2 minut. Placki smażą się szybciej niż ziemniaczane, dlatego trzeba zmniejszyć ogień, żeby nie rumieniły się raptownie. Osaczam na bibule z nadmiaru tłuszczu i gotowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


12 komentarzy:

  1. Aż ślinka napływa do ust... :))

    W wolnej chwili zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, na pewno wykorzystam w swojej kuchni. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, bo pyszne, łatwe i wartościowe.

      Usuń
  3. Weronika bardzo fajny przepis, już sobie wyobrażam ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis, uwielbiam takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry Pani Weroniko . Wiele potraw zjedliśmy z Pani przepisów , Pani jedzonka są wyśmienite, uwielbiam Pani blog , jestem tu stałą bywalczynią .Zrobiłam placuszki pyszne, w mig zostały zjedzone ! Pierogi ruskie rewelacja , majonez cudo , ocet wspaniały , biszkopt mniam , wiele by tu wymieniać , schab już chwaliłam , szynka wyborna ....Wszystko co zrobię z Pani przepisów jest BARDZO SMACZNE I ZDROWE ! Pozdrawiam bardzo serdecznie......Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Basiu
      BARDZO BARDZO DZIĘKUJĘ za wszystkie pochwały - taki komentarz to dla mnie wspaniała nagroda.
      Zapraszam w wolnych chwilach. Pozdrawiam cieplutko - miłych przygotowań do Świąt i smakowitych dań a przede wszystkim zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia.
      Weronika

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.