wtorek, 25 listopada 2014

Sałatka z pora w kilka minut

Por to kopalnia zdrowia, jedno z najtańszych źródeł przeciwutleniaczy, najważniejszych witamin i minerałów a do tego kalorii ma tak niewiele, że można się nim objadać. Jeśli ktoś jeszcze go nie polubił to najwyższy czas to zmienić, bo to naturalne lekarstwo za grosze
 - reguluje ciśnienie krwi, broni przed infekcjami, poprawia humor...


Składniki

porcja na 2-3 osoby


1 średni por
4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12% (użyłam mieszanki jogurtu i śmietany)
2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno np: lniany
1 łyżeczka miodu lub cukru (ilość według uznania)
sól do smaku




Przygotowanie


Pora obieram z brzydkich liści. Odcinam górną zieloną część pora, którą zużywam przy okazji do zupy (przeważnie odcięta jaśniejsza część do surówki to około 2/3 pora). Pora rozcinam wzdłuż na pół, oprócz główki, która trzyma wszystkie liście. Dzięki temu można dokładnie umyć warzywo pod bieżącą wodą. Odcinam początek pora (główkę) i każdą połowę dzielę na pół. Kroję warzywo w poprzeczne plastry.

Mieszam jogurt, śmietanę, olej, miód, sól. Posypuję szczyptą soli także pokrojonego pora i mieszam. Polewam sosem. Mieszam całość.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




4 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję. Szukam przepisu na coś warzywnego na święta tzn jakąś surówkę lub sałatkę w miarę prostą jako dodatek do mięs. Może poleciłaby mi coś Pani. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wiele takich sałatek, ale chyba dobrze by było, zeby były chociaż dwa rodzaje. Wówczas raczej każdy z gości będzie mieć wybór - może to być surówka z samej białej kapusty a druga na przykład marchewka z porem lub buraczki. W zakładce sałatki i surówki są przepisy. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuję ) Na pewno będą buraczki i pewnie jakaś marchewka. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.