Składniki
porcja na 5-6 osób
średni brokuł
4-5 łyżek z brzuszkiem kaszy jaglanej
2-3 marchewki
1-2 pietruszki
kawałek selera
pęczek koperku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła lub oleju
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
płaska łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
około 2 l wody
Przygotowanie
1. Umyte warzywa - marchew, pietruszkę, seler kroję w plasterki i wrzucam do garnka.
2. Opłukanego dobrze brokuła dzielę na różyczki a trzon kroję w kawałeczki i dodaję do warzyw, które to zalewam wodą i gotuję na półtwardo. Dodaję trochę soli, jak się zagotują. Zmniejszam ogień.
3. Cebulkę i czosnek siekam na drobno i oprószam solą. Wrzucam na roztopione masło najpierw cebulę. Jak się zeszkli, zaraz dodaję czosnek i zioła prowansalskie. Podsmażam kilka sekund, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodaję do gotujących się warzyw.
4. Po chwili, kiedy warzywa jeszcze niezbyt miękkie, wkładam do garnka różyczki brokuła. Mieszam delikatnie i gotuję jeszcze 2-3 minuty. Na minutę-dwie przed końcem gotowania dodaję opłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem, kaszę jaglaną. Śmietanę hartuję porcją płynu z gorącej zupy - to znaczy mieszam dokładnie. Dodaję mieszaninę do zupy. Sprawdzam smak i miękkość warzyw. Wyłączam palnik i dodaję posiekany drobno koperek. Gotowe.
Zachęcam, bo zupa nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim bardzo smaczna.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Smakowita i pełna wartości odżywczych zupka :) Lubię takie proste przepisy...
OdpowiedzUsuńJa zagladam od niedawna na Twojego bloga jest naprawde niesamowity.I kazdy przepis ma filmik zalaczony to naprawde jest niesamowite.Dziekuje za tak cudowny blog.A teraz ide gotowac zypke brokulowa.
OdpowiedzUsuńTo bardzo miłe, co piszesz, bo nie żal mi godzin pracy, żeby to było mozliwe. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na kolejne przepisy
UsuńSuper smaczna zupka Weroniko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu. Polecam
UsuńCudowna muzyka w tle!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły wpis. Pozdrawiam
UsuńBardzo smaczna zupka, polecam wypróbować!
OdpowiedzUsuńDziękuję Haniu za wizytę
UsuńPrzed chwileczką zrobiłam i zajadamy! A miało być na jutro!
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję że nie poszła w odstawkę. Zapraszam na pozostałe przepisy
UsuńWitam ponownie.
UsuńDzisiaj zabrałam się za zupę brokułową.Wyszła pyszna.
Ja nigdy nie jadłam kaszy jaglane,pamiętam,że mama karmiła tą kaszą kurczaczki małe..Teraz okazało się,że z powodzeniem mogłam podbierać kurczaczkom
,taka dobra.
Pozdrawiam moja ulubioną P.Weronikę.
Witam serdecznie Pani Jadziu. Kaszka jaglana to smakowity złoty środek na przemianę materii i oczyszczanie organizmu. Cieszę, że zupka smakowała. BARDZO DZIĘKUJĘ za milutki komentarz./Pozdrawiam cieplutko
UsuńRzeczywiście smaczna!
OdpowiedzUsuńDziekuję. Polecam!!!
UsuńChodzi mi o sól. Mówisz, że dodajesz niedużą łyżeczkę soli a na filmie jest to czubata Łyżka...??
OdpowiedzUsuńto jest łyżeczka, zresztą wystarczy porównac z moją dłonią i też nieduża, bo kamera niestety trójwymiaru nie łapie. //a tak poza tym Każdy soli, jak woli
UsuńSprzeczka na łyżeczki, to jak lubi tyle dodaje przypraw do zupy brokułowej, dzięki za pyszną zupę
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie
UsuńCzy kasza jaglana tu jest dodana ugotowana czy surowa?
OdpowiedzUsuńsucha kaszę opłukuję na sicie najpierw wodą zimną, potem wrzącą i dodaję do zupy, w której się gotuje
Usuń