Składniki
5-6 jabłek ulubionej odmiany
3 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml pojemn)
3 duże jaja
125 g masła lub sprawdzonej margaryny
3/4 szklanki cukru
240 ml mleka (prawie pełna szklanka)
1 kopiasta łyżeczka proszku do piecz. lub sodki
1 łyżka mąki do posypania ciasta
płaska łyżeczka cynamonu
aromat: skórka z cytryny, cukier wanilinowy lub inny
Składniki do kruszonki
1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500
około 100 g masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
cukier wanilinowy lub inny aromat
Przygotowanie ciasta
1. Zaczynam od przygotowania kruszonki. Szybko rozdrabniam schłodzone masło w dłoniach, przesypując mąką (staram się przy tym nie miażdżyć masła, by go nie ogrzewać) - błyskawicznie zrobicie to łopatkami od robota. Jeśli ciasto zbyt suche, dodajemy trochę masła a jeśli rzadkie, dosypujemy ostrożnie mąkę i formujemy masę do uzyskania kruszynek masła, do którego przylegają sypkie składniki. Wkładamy do lodówki na kilkanaście minut do schłodzenia.
2. Obieram umyte jabłka i kroję na ósemki lub szesnastki (1/8, 1/16) - to zależy od wielkości owoców)
3. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję niewielką część cukru, z całości przeznaczonej do ciasta (około 1 łyżki z brzuszkiem) i miksuję jeszcze z cukrem około pół minuty.
4. Do roztopionego ciepłego masła dodaję resztę cukru, ciepłe mleko, żółtka, cukier wanilinowy i mieszam do rozpuszczenia cukru. Wlewam do mąki, wymieszanej wcześniej z proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny. Wyrabiam całość na jednolitą masę. Zrobiłam to łyżką, ale lepiej to zrobić robotem. Ważne, by miksować krótko, tylko do połączenia składników.
5. Dodaję w 3 etapach ubitą pianę i za każdym razem ostrożnie i krótko mieszam, tylko do połączenia, jak w biszkopcie.
6. Wylewam ciasto na wysmarowaną formę (zwykłą blachę warto wysypać bułką tartą). Moja forma dość duża 36 cm x 24 cm, dlatego ciasto jest niższe (można użyć nieco mniejszej).
7. Wyrównuję ciasto i posypuję przez sito mąką, zabezpieczając owoce przed opadaniem na dno formy. Wykładam kawałki jabłek. Posypuję niewielką ilością cukru, wymieszanego z cukrem wanilinowym i cynamonem.
8. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa lub dolna półka, ale to zależy od piekarnika. Trzeba sprawdzać patyczkiem, czy nie ma surowego ciasta. Pod koniec, kiedy ciasto na pewno jest już upieczone, dodaję temperaturę, gdyż chcę przyrumienić kruszonkę, uważając by się zbytnio nie przypaliła.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
uwielbiam ciasta z jabłkami i Twoje wygląda bardzo smakowicie. Dasz kawałek ? ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę. Dzięki za odwiedziny
Usuńa ile dolać mleka? nie ma w przepisie
OdpowiedzUsuńskoro nie ma to nie ma .....hi hi. Mniam :)
Usuńszklankę :)
UsuńAnonim ma rację, dodałam prawie szklankę ciepłego mleka. Przepraszam, że nie zamiesciłam od razu. Na zdjęciu widać mleko a zaraz dołączę filmik
UsuńWygląda wybornie :) Ciasto z jabłkami z dodatkiem cynamonu smakuje najlepiej, do tego szklanka ciepłego mleka i można się rozpłynąć :D
OdpowiedzUsuńWłasnie włożyłyśmy do piekarnika z córeczką ,super ciasto...łatwe i szybkie;-) i mamy nadzieje ze pyszne;-)
OdpowiedzUsuńciasto super dokładne opisy pokochałam cię pozdrawiam.
UsuńPani Weroniko . ciasto smaczne, ale ciezkie. Przed ulozeniem jablek ciasto posypalam troche maka ( tak jak w Pani przepisie) i wlasnie tam po upieczeniu i przekrojeniu ciasto wygladalo jak by mialo zakalec. Pomimo tego wszystko zjedzone.
OdpowiedzUsuńWiem, że czasami nie wychodzi, ale bywa tez, że mimo maki nasiąknie sokiem z jabłek. Ważne żeby piekarnik był nagrzany i nie otwierac przez pierwsze 15 minut. Posypanie maki na pewno nie zaszkodziło, ale mąka w całosci mogła być stara, co bardzo często sie zdarza/ Pozdrawiam
UsuńBardzo dziekuje za szybka odpowiedz.Najbardziej prawdopodobne jest to, ze ciasto nasiaklo sokiem z jablek. Poniewaz duzo pieke to zwracam uwage aby maka byla swieza, a wiec to na pewno nie bylo przyczyna. Poni Ciasto pomimo tego "zakalca" bylo smaczne a wiec sprobuje jeszcze raz je upiec. Napisze czy wyszlo. Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za pisownie, ale nie mam polskiej klawiatury. Do uslyszenia :-) Ela
OdpowiedzUsuńNie będę ściemniać, ciasto bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu! Zapisalam naa przyszłość.
OdpowiedzUsuńwitam.
OdpowiedzUsuńtak ciasto super,jest naprawdę smaczne. mąż mówi ze jest takie jak kiedyś robiła jego babcia.
Swietnie pani Weroniko:)
Dziekuję za wypróbowanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie. Zapraszam na pozostałe przepisy.
UsuńPychotka...bardzo często je piekę...własnie piecze się.
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Jadwigo za testowanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie
Usuńa u mnie nie wyszło... po dodaniu masy płynnej do mąki wyszła bryła....
OdpowiedzUsuńW Sobote wyprubuje pani przepis na ciasto z jabłkami i kruszonką. Dziękuje za przepis Pani Weroniko. Kamila
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Kamilo z miłe odwiedziny. Zachęcam do testowania tego i pozostałych przepisów
UsuńWitam Pani Weroniko. przepis wypróbowany na ciasto z Pani przepisu. Jest udany wypiek ciasto z jabłkami. Dziękuje bardzo za przepis. Pani Weroniko ciesze sie bardzo ze jest pani dobra kucharka i ze jest ten program kulinarny. Gorąco pozdrawiam. Kamila. Polecam
OdpowiedzUsuńPani Weroniko, Pani przepisy są świetne. Wiele z nich już wykorzystałam. Ciasto z jabłkami też przepisałam i na pewno wykorzystam ten przepis. Zrobiłam też czapkę z
OdpowiedzUsuńPani przepisu. Wyszła świetnie. Gorąco pozdrawiam, dziękując Pani bardzo.
Witam serdecznie. Bardzo się cieszę, że zagląda Pani na moje stronki. Dzięki za testowanie przepisów!!! Pozdrawiam cieplutko!
UsuńSpróbuję wykonać��. Pyzy na parze robilam z Pani przepisu i wyszły znakomite. Pozdrawiam��
OdpowiedzUsuńrozne wersje pieklam jablecznikow, ale ten jest super,bardzo dobre ciasto, dzieki za przepis��
OdpowiedzUsuńDziękuję!!! Polecam się na przyszlość. Pozdrawiam serdecznie
UsuńMuszę wypróbować. Jest okazja na święto 15 sierpnia😋
OdpowiedzUsuńwyszedł mi klasyczny zakalec a jedyną zmianą w przepisie była mąka szymanowska zamiast tortowej.Ciasto było bardzo geste pomimo zachowania proporcji z przepisu ale i tak zjedzone ze smakiem.
OdpowiedzUsuńWyszedł zakalec. Zrazilam się
OdpowiedzUsuń