poniedziałek, 13 października 2014

Placki z cukinii jabłek i ziemniaków. Mniam!!!

Witam . Rzadko, praktycznie raz na miesiąc smażone placki z jarzyn... Wiadomo niezbyt zdrowe, ale pyszne - na słodko lub w wersji klasycznej z sosem, na przykład pieczarkowym. Szybko je można przygotować nawet bez rozdrabniacza. Polecam!


Składniki

porcja na 3-4 osoby

1 średnia cukinia
2 średnie jabłka
3 nieduże ziemniaki
1 mała cebulka
garść słonecznika
1 jajo
1-2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka ziół suszonych prowansalskich
pieprz do zaostrzenia (opcjonalnie)
kilka łyżek oleju do smażenia
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie



1. Myję warzywa i obieram ze skórki oprócz cukinii

2. Delikatnie rumienię słonecznik na suchej patelni

3. Warzywa ścieram na tarce o średnich oczkach

4. Skrapiam warzywa sokiem z cytryny

5. Dodaję mąki, jajo, sól, zioła, słonecznik i mieszam całość. W razie, gdy zbiera się sporo płynu - można dodać więcej jedną łyżkę mąki.

II metoda niezawodna: wymieszać starte warzywa z solą i ziołami. Odlać po chwili nadmiar, zbierającego się soku i dopiero dodać mąki. Wymieszać. Przed nakładaniem placków na patelnie warto zamieszać składniki, bo pomimo, że masa wydaję się jednolita po krótkim czasie może znowu oddzielać w niej sok z warzyw, który będzie pryskał na patelni.

6. Smażę tradycyjnie, jak placki ziemniaczane, minuta-dwie, wlewając po łyżce oleju  (u mnie rzepakowy nierafinowany, sprawdzony taki, który nie dymi, bo różnie to z nim bywa, jeśli nie jest odpowiednio oczyszczony - placki, usmażone na rzepakowym są przesmaczne). Teorii na temat: na czym smażyć jest wiele. Najbezpieczniej jest smażyć ponoć na oleju kokosowym, ryżowym, które mają dosyć wysoką temperaturę spalania. Moi kochani - ważne, żeby tłuszcz, na którym smażycie nie dymił, bo to znak, że jest szkodliwy.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika





6 komentarzy:

  1. Super placuszki, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Weronika zgadza się że mniam, nawet dwa razy mniam mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie warzywa Pani ściera, bo w przepisie widzę jabłka a to owoc????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rzeczywiście nie wspomniałam, że aż Pan (i) Anonim się poruszył. Dzięki za lekcję, ale chyba już tak zostawię tego posta!!! Grunt, że placki dobre...

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam takich placków, ale w tym tygodniu obiecuję wypróbować przepis :) Często nie mam pomysłu na cukinię i nawet dwie zalegają mi w lodówce :P dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić proste placki z samej cukinii. Dodaj do niej zaraz po starciu podsmażoną cebulkę, mąkę, jajo, sól, pieprz. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.