Składniki do kremu orzechowego
szklanka zmielonych orzechów włoskich
szczypta kakao, nie więcej niż płaska łyżeczka
2-3 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie kremu orzechowego
1. Zaczynam od przygotowania kremu budyniowego
2. Do kremu budyniowego dodaję zmielone orzechy, kakao, cukier, alkohol i krótko miksuję na jednolitą masę. Krem gotowy.
Orzechy po wyjęciu ze skorupek, płuczę i przelewam wrzątkiem. Osączone wsypuje na rozgrzaną patelnie i podgrzewam minutę, dwie do dokładnego wysuszenia. Można je delikatnie podrumienić, ale trzeba ich przypilnować, często potrząsając patelką, by się orzechy nie przypaliły. Orzechy żle mielą się w młynku do kawy. Najlepszy jest blender, możdierz lub po prostu nóż do siekania.
Jak przygotować orzechy do mas i ciast?
Orzechy po wyjęciu ze skorupek, płuczę i przelewam wrzątkiem. Osączone wsypuje na rozgrzaną patelnie i podgrzewam minutę, dwie do dokładnego wysuszenia. Można je delikatnie podrumienić, ale trzeba ich przypilnować, często potrząsając patelką, by się orzechy nie przypaliły. Orzechy żle mielą się w młynku do kawy. Najlepszy jest blender, możdierz lub po prostu nóż do siekania.
W przypadku dwóch kremów do ciasta, tak jak na fotce u góry, przygotowuję podwójną porcję kremu budyniowego, którego dzielę na dwie połowy i dodaję do jednej z nich zmielone orzechy.
Orzechowy Smakuś - przepis na ciasto. Polecam!
Natchnieniem mym jesteś cudowny krem; ) tym razem będzie tort orzechowy;)
OdpowiedzUsuńBaardzo polecam. Orzechy aż się proszą. Dzięki z aodwiedziny. Pozdrawiam serdecznie
UsuńPani Weroniko Witam Panią!
OdpowiedzUsuńProszę mi napisać czy jedna porcja kremu budyniowego plus masa orzechowa wystarczy na biszkopt o wym.24 cm.
Za odpowiedź z góry dziękuję
Myśle, ze wystarczy. To zależy jak duzo lubimy kremu w torcie. Tort, przepraszam za powiedzenie"na pokaz" ma bardzo duzo kremu. ale lepiej z nim przesadzać, bo przecież tort powinien być pyszny a nie mdły. Pozdrawiam serdecznie
UsuńZrobiłam wg Pani przepisu, wyszedł przepyszny i wszystkim smakował. :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wypróbowanie i ocenę. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na pozostałe przepisy
UsuńJutro będzie test ;)
OdpowiedzUsuń