Strony

wtorek, 21 października 2014

Krem orzechowy jak zrobić?

Krem orzechowy to jedna z najsmaczniejszych mas do tortów, ciast i ciasteczek. Przepisów jest wiele - ja podzielę się możliwie najprostszym sposobem bez długiej listy składników, gdzie nie może zabraknąć orzechów i dobrej jakości masła. Przygotowanie jest bardzo łatwe. Bazą jest krem budyniowy, do którego po prostu dodaję zmielone w blenderze orzechy włoskie (wybór orzechów według uznania)...



Składniki do kremu orzechowego



szklanka zmielonych orzechów włoskich
szczypta kakao, nie więcej niż płaska łyżeczka
2-3 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżka cukru pudru



Przygotowanie kremu orzechowego


1. Zaczynam od przygotowania kremu budyniowego

2. Do kremu budyniowego dodaję zmielone orzechy, kakao, cukier, alkohol i krótko miksuję na jednolitą masę. Krem gotowy.

Jak przygotować orzechy do mas i ciast?


Orzechy po wyjęciu ze skorupek, płuczę i przelewam wrzątkiem. Osączone wsypuje na rozgrzaną patelnie i podgrzewam minutę, dwie do dokładnego wysuszenia. Można je delikatnie podrumienić, ale trzeba ich przypilnować, często potrząsając patelką, by się orzechy nie przypaliły. Orzechy żle mielą się w młynku do kawy. Najlepszy jest blender, możdierz lub po prostu nóż do siekania.


W przypadku dwóch kremów do ciasta, tak jak na fotce u góry, przygotowuję podwójną porcję kremu budyniowego, którego dzielę na dwie połowy i dodaję do jednej z nich zmielone orzechy.
Orzechowy Smakuś - przepis na ciasto. Polecam!


7 komentarzy:

  1. Natchnieniem mym jesteś cudowny krem; ) tym razem będzie tort orzechowy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baardzo polecam. Orzechy aż się proszą. Dzięki z aodwiedziny. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Pani Weroniko Witam Panią!
    Proszę mi napisać czy jedna porcja kremu budyniowego plus masa orzechowa wystarczy na biszkopt o wym.24 cm.
    Za odpowiedź z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle, ze wystarczy. To zależy jak duzo lubimy kremu w torcie. Tort, przepraszam za powiedzenie"na pokaz" ma bardzo duzo kremu. ale lepiej z nim przesadzać, bo przecież tort powinien być pyszny a nie mdły. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Zrobiłam wg Pani przepisu, wyszedł przepyszny i wszystkim smakował. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wypróbowanie i ocenę. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na pozostałe przepisy

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.