sobota, 13 września 2014

Owsiane pychotki z bakaliami i czekoladą

Zajadając ciasteczka owsiane człowiek nie ma wyrzutów, że pakuje w siebie małowartościowe kalorie, po których tylko przybywa tu i ówdzie. Płatki owsiane to antidotum na choroby cywilizacyjne, skarbnica witamin i minerałów. Warto je dodawać codziennie do domowego chleba, czy innych wypieków, zup i sałatek.



Składniki

porcja na około 36 szt średnio ciastko 7-9 cm



1,5 szklanki płatków owsianych
30 dag mąki pszennej - 2 szklanki z małym brzuszkiem (szklanka 250 ml)
20 dag masła
2 jaja
1/2 szklanki cukru (dodałam cukier trzcinowy)
5 dag rodzynek
5-10 dag czekolady 
garść posiekanych migdałów
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia
szczypta cynamonu lub innego aromatu
szczypta soli

Przygotowanie


1. Na pół godziny przed wyrobieniem ciasta, płatki owsiane płuczę pod bieżącą zimną wodą i zostawiam na sicie do osączenia. Co jakiś czas potrząsam sitem, by spłynął nadmiar wody. Płatki spęcznieją i zmiękną a ciastka będą łagodniejsze i na pewno niesuche. 

2. Łącze suche składniki - mąkę pszenną, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodaję osączone płatki, masło, jajka i wyrabiam robotem grubymi łopatkami tylko do połączenia. Masa powinna być nieco rzadsza od ciasta kruchego. Dodaję osączone rodzynki, które wcześniej porządnie płuczę pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, dodaję orzechy i pokrojoną w kawałeczki czekoladę. Krótko wyrabiam robotem. 

3. Formuję przy pomocy dwóch łyżek kuleczki (po 12 na jeden wsad do piekarnika), które trochę spłaszczam zwilżonym wodą widelcem. Na tym etapie ciasteczka można dodatkowo posypać po wierzchu ziarnem słonecznika, czy orzechami.

4. Piekę ciastka około 10-12 minut (czas zależy od grubości ciastek - upiekłam kilka cieńszych ciastek, które wyjmuję dwie minuty wcześniej) w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni C, grzałka
góra-dół, środkowa lub półka poniżej. 


Ciastka najlepiej smakują, jak dobrze wystygną. Można je zapakować w szczelny do celów spożywczych pojemnik lub pakować do papierowej torebki, którą warto włożyć do folii i wstawić do lodówki, o ile nie skończą się jeszcze tego samego dnia. Polecam!

Smacznego!

Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia. 
Pozdrawiam serdecznie Weronika



11 komentarzy:

  1. Sprobuje upiec je zamieniając mąkę pszenną na zmielone migdały z odrobiną mąki pelnoziarnistej, ciekawe czy wyjdą tak dobre jak Tobie 😏

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka pszenna jest dobrym spoiwem, ale trzeba próbować innych sposobów, bo o to właśnie chodzi w kuchni. Napisz, jak Ci wyszły...

      Usuń
  2. Na pewno świetnie się sprawdzą jako przekąska do pracy lub szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owsiane ciasteczka... moje ulubione, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Olimpio. Życzę smacznego i polecam przepis

      Usuń
  4. Ciasteczka naprawdę przepyszne,mają jedną wadę,bardzo szybko znikają z talerza.
    Muszę się przyznać,że ostatnio często do Pani zaglądam czerpiąc ciekawe inspiracje
    ku uciesze domowników.Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przetestowanie przepisu. Cieszy mnie każde zadowolenie moich wirtualnych gości. Zapraszam w wolnych chwilach. Pozdrawiam serdecznie i wspaniałych wypieków życzę.

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.