Składniki
porcja na około 36 szt średnio ciastko 7-9 cm
1,5 szklanki płatków owsianych
30 dag mąki pszennej - 2 szklanki z małym brzuszkiem (szklanka 250 ml)
20 dag masła
2 jaja
1/2 szklanki cukru (dodałam cukier trzcinowy)
5 dag rodzynek
5-10 dag czekolady
garść posiekanych migdałów
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia
szczypta cynamonu lub innego aromatu
szczypta soli
Przygotowanie
1. Na pół godziny przed wyrobieniem ciasta, płatki owsiane płuczę pod bieżącą zimną wodą i zostawiam na sicie do osączenia. Co jakiś czas potrząsam sitem, by spłynął nadmiar wody. Płatki spęcznieją i zmiękną a ciastka będą łagodniejsze i na pewno niesuche.
2. Łącze suche składniki - mąkę pszenną, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodaję osączone płatki, masło, jajka i wyrabiam robotem grubymi łopatkami tylko do połączenia. Masa powinna być nieco rzadsza od ciasta kruchego. Dodaję osączone rodzynki, które wcześniej porządnie płuczę pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, dodaję orzechy i pokrojoną w kawałeczki czekoladę. Krótko wyrabiam robotem.
3. Formuję przy pomocy dwóch łyżek kuleczki (po 12 na jeden wsad do piekarnika), które trochę spłaszczam zwilżonym wodą widelcem. Na tym etapie ciasteczka można dodatkowo posypać po wierzchu ziarnem słonecznika, czy orzechami.
4. Piekę ciastka około 10-12 minut (czas zależy od grubości ciastek - upiekłam kilka cieńszych ciastek, które wyjmuję dwie minuty wcześniej) w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni C, grzałka
góra-dół, środkowa lub półka poniżej.
Ciastka najlepiej smakują, jak dobrze wystygną. Można je zapakować w szczelny do celów spożywczych pojemnik lub pakować do papierowej torebki, którą warto włożyć do folii i wstawić do lodówki, o ile nie skończą się jeszcze tego samego dnia. Polecam!
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Sprobuje upiec je zamieniając mąkę pszenną na zmielone migdały z odrobiną mąki pelnoziarnistej, ciekawe czy wyjdą tak dobre jak Tobie 😏
OdpowiedzUsuńMąka pszenna jest dobrym spoiwem, ale trzeba próbować innych sposobów, bo o to właśnie chodzi w kuchni. Napisz, jak Ci wyszły...
UsuńNa pewno świetnie się sprawdzą jako przekąska do pracy lub szkoły :)
OdpowiedzUsuńIdealne na wynos, pozywne i bardzo smaczne.
UsuńŚwietne są te pychotki :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Klaudynko
UsuńOwsiane ciasteczka... moje ulubione, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuję Olimpio. Życzę smacznego i polecam przepis
UsuńCiasteczka naprawdę przepyszne,mają jedną wadę,bardzo szybko znikają z talerza.
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać,że ostatnio często do Pani zaglądam czerpiąc ciekawe inspiracje
ku uciesze domowników.Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za przetestowanie przepisu. Cieszy mnie każde zadowolenie moich wirtualnych gości. Zapraszam w wolnych chwilach. Pozdrawiam serdecznie i wspaniałych wypieków życzę.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń