Składniki
porcja na 3-4 osoby
około 60 dag tuszki rybnej lub 2 spore filety rybne
około 1 kg fasolki szparagowej
2 łyżki z brzuszkiem zmielonego siemienia lnianego
1 jajo
około 1 łyżki oleju do smażenia lub ciut masła klarowanego
1-2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
około 1 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
sałatka z pomidorów z sałatą, serem sałatkowym i jajkiem
Przygotowanie
1. Z fasolki odcinam niezjadliwe końcówki. Umytą fasolkę gotuję na parze do miękkości. Posypuję ją po wierzchu solą i szczyptą ziół prowansalskich.
2. Umytą, dobrze odsączoną rybę doprawiam solą, pieprzem i niewielką ilością ziół prowansalskich. Odstawiam na kilkanaście minut.
3. Roztrzepuję jajko ze szczyptą soli, pieprzu i szczyptą ziół prowansalskich.
4. Obtaczam kawałki ryby, najpierw w jajku i zaraz w panierce ze zmielonych nasion lnu, które wcześniej kilka sekund mielę w młynku do kawy.
5. Na rozgrzaną patelnie wlewam niepełną łyżkę oleju (u mnie ceramiczna patelnia nieprzywierająca) i układam kawałki ryby. Podsmażam krótko z każdej strony - najdłużej po minucie na średnim płomieniu tak, by po wierzchu ścięło się białko, zamykając ujście sokom. Zaraz po upieczeniu przekładam rybę do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika na około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C. (mając odpowiednią patelnię można po prostu wstawić z patelnią do piekarnika)
6. Fasolkę przyprawiam na ciepło dobrym tłoczonym na zimno olejem. Sprawdzam smak i w razie potrzeby dodaję szczyptę soli. Jest naprawdę przepyszna bez potrzeby polewania jej kaloryczną bułką z roztopionym masłem. Podaję układając na fasolce kawałki upieczonej ryby a wokół rozkładam sałatkę z pomidorów.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pyszne danie :) Świetny pomysł z tą zdrową posypką ze zmielonych nasion lnu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPycha! Tylko gdzie kupić taką rybę??? U nas tylko mrożone panga i mintaj - okropność!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Polecam dorsza, morszczuka, łososia, flądre, karpia
UsuńUwielbiam rybki, a ta wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńmniam! jaka ja jestem głodna!
OdpowiedzUsuńZnakomicie się prezentuje, pewnie również i smakiem powala.
OdpowiedzUsuńWeroniko, ale bym zjadła te Twoje wspaniałości :) Rybka prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś takim daniem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na konkursik w którym do wygrania poduszka sowa i zestaw kosmetyków :)) Pozdrawiam !
Wygląda niezwykle apetycznie. A ja właśnie wczoraj sobie myślałam, że u nas w domu dawno nie było żadnej rybki na obiad.
OdpowiedzUsuń