sobota, 2 sierpnia 2014

Puszysty sernik z brzoskwiniami po prostu najlepszy

W sezonie brzoskwiniowym nie może zabraknąć ciasta z wyjątkowo pysznymi owocami i najlepiej, żeby był to sernik. Dobierając składniki, staram się minimalizować udział tłuszczu. Jeśli dodajemy do sernika półtłusty ser twarogowy to dodatek masła i margaryny można śmiało pominąć i zastąpić go chudą śmietaną lub mlekiem. Nie dosypałam do ciasta ani szczypty mąki ziemniaczanej czy budyniu. Sernik nic nie traci na smaku i zyskuje wiele na puszystości a z brzoskwiniami puszysty sernik smakuje bajkowo. Polecam!!!



Składniki


4-5 dużych dojrzałych, ale nie bardzo miękkich owoców lub brzoskwinie z puszki
spód biszkoptowy lub 300 g biszkopcików
0,75 kg sera półtłustego twarogowego
250 ml śmietany świeżej 12%
3/4 szklanki cukru
5 jaj
1-2 łyżeczki  miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka kopiasta kakao
garść migdałów
polewa czekoladowa
szczypta soli
ulubiony aromat

Przygotowanie




1. Umyte obrane ze skórek brzoskwinie kroję w kostkę. Dodaję miód i trochę soku z cytryny, by uwypuklić smak i kolor owoców.

2. Ser ze śmietaną i cukrem (2-3 łyżeczki z całej ilości cukru zostawiam, by dodać za chwilę do ubitej piany) miksuję blenderem na papkę.

3. Do sernika użyłam formy 36 cm x 25 cm. Biszkopt posypuję kakao i układam owoce, których staram się już nie poprawiać na spodzie, żeby nie obtoczyły się z każdej strony kakao. Dodatek kakao można pominąć. Nie dodaję brzoskwiń do masy serowej, bo nie chcę żeby sernik stracił na puszystości.

4. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli. Kiedy jest już sztywna dodaję 2-3 łyżeczki cukru dla jej utrwalenia.

5. Do masy serowej dodaję żółtka, aromat. Krótko miksuję tylko do połączenia. Na koniec dodaję pianę na dwa razy. Za każdym razem krótko i ostrożnie mieszam łyżką (robot się do tego nie nadaje, gdyż rozbija pianę, z której ulatuje powietrze i po puszystym serniku)

6. Wlewam masę serową na owoce. Wyrównuje. Piekę około 50-60 minut w temperaturze 175 stopni C, grzałka góra-dół, bez termoobiegu, poniżej środkowej półki. 

7. Wystudzony sernik smaruję ciepłą polewą i posypuję prażonymi migdałami.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

19 komentarzy:

  1. serniczek jak marzenie :) wspaniały!!! Pozdrawiam Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłoby się kawałeczek :) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam serniki, jestem sernikowym potworem i wszystkie zjadam jak leci ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik prezentuje się znakomicie !

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka!!! Uwielbiam wszelkiego rodzaju serniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda cudownie :) Uwielbiam serniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba się skusze i zrobię... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namawiam. Wyjątkowy lekkuchny

      Usuń
    2. zawsze sie zastanawiałam, czy pieczony biszkopt wytrzyma jeszcze z 50 min pieczenia sernika.. wiec chyba też sie skusze:) tylko, że w ogródku mam dużo malin, wiec zamiast brzostkn planuje wyłożyć spód malinami, myśli pani że to dobry pomysł?? czy też powinnam spód posypać mąką / bułką tartą??-bo rozumiem że ona wchłonie wilgoć z owoców?? :)

      Usuń
    3. Super pomysł z malinami a o spód się nie martw, chyba że piekarnik przypala ciasta od spodu, co ma miejsce w piekarnikach gazowych. Miałam kiedyś taki i bardzo szybko się go pozbyłam.

      Usuń
    4. dzięki za odp;) zrobie ten sernik na długi weekend, ale jednak zrobie kruchy spód, bo do biszkoptu za dłużo jajek ..:) ale radzi pani posypać upieczony kruchy spód mąka/bułką tarta??

      Usuń
  8. Świetny przepis. Zrobiłam na Święta i wyszedł naprawdę puszysty. Pani Weroniko bardzo dziękujemy za podzielenie się przepisem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Aniu za wypróbowanie i pozytywną ocenę. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Witam. Chcialbym ten sernik upiec w tortownicy o srednicy 28 cm. Po uzyciu przelicznika foremek (ze strony mojewypieki.com) okazuje sie, ze bede potrzebowal tylko 513 g sera. Czy to nie za malo? Zawsze, gdy pieke rozne serniki w tej tortownicy to zuzywam srednio 1 kg sera (nawet z roznymi dodatkami: chalwa, wisnie; oraz gdy jest potrzeba ubijania bialek).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 28 to duża tortownica i myslę, że mniej więcej odpowiada mojej formie. Proszę wypróbować tak jak w przepisie 75-80 dag twarogu

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.