poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Naleśniki ze śliwkami pyszne szybkie i tanie

Witam serdecznie. Ostatnio robiłam niesamowite naleśniki z dużymi śliwkami o smaku węgierki. Niebo na języku... Ciasto klasyczne z niewielkiej porcji, nieco gęściejsze, bo śliwki w nim się zanurza, jak plastry jabłek. Do tego jeszcze błyskawiczny sos jogurtowy z małym chlustem miodu lub sosu owocowego






Składniki na 24 placki




12 dużych dojrzałych słodkich śliwek 
200 g mąki pszennej
250 ml mleka lub wody
2 jaja
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
2-3 łyżki oleju do smażenia lub trochę klarowanego masła (opcjonalnie - na nieprzywierającej patelni można się obyć bez tłuszczu)

Błyskawiczny sos do naleśników


250 ml świeżego jogurtu naturalnego
1 z brzuszkiem łyżeczka miodu

Przygotowanie sosu:  Jogurt mieszamy z miodem i gotowe.

Przygotowanie naleśników ze śliwkami


1. Z umytych śliwek wyjmuję pestki i dzielę na połówki. Każdą połówkę spłaszczam, wypychając ją od strony skórki do wewnątrz. Posypuję śliwki cukrem - wystarczy na to jedna łyżeczka cukru, by owoce nabrały ciekawszego smaku po podpieczeniu. Odstawiam na 10-15 minut.

2. Z mąki, wody, mleka, jajek, jednej łyżeczki cukru, szczypty soli, rózgą wyrabiam ciasto. Powinno być gęściejsze od klasycznego na krokiety, żeby lepiej trzymało się owoców. W razie, gdyby było rzadkie, dodajemy po prostu trochę mąki. Odstawiam ciasto również na 10 min, niech trochę odpocznie.

3. Na rozgrzanej patelni układam kolejno śliwki, zanurzone uprzednio w cieście i smażę tradycyjnie, ale na niedużym płomieniu, bo chcę, żeby śliwki zmiękły a ciasto się nie przypaliło.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika

14 komentarzy:

  1. To ja poproszę kilka :) Bardzo lubię śliwki .

    OdpowiedzUsuń
  2. Pokusiłaś mnie tymi naleśnikami :D
    Musiały być wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak nie kochać Pani przepisów.Trafiłam tutaj niedawno i już pokusiłam się na zrobienie kilku pysznych
    surówek,które zagoszczą u mnie na stałe.Majonez będzie jutro,a w kolejce czekają wędlinki,podoba mi się
    Pani dewiza zdrowo,smacznie i szybko.Pozdrawiam ciepło i dziękuje za cenne informacje o soli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wzajemnością, jak nie kochać miłych czytelni (czek) (ków), widzów za motywujące komentarze, które są dla mnie wyjątkową nagrodą. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam w wolnych chwilach.

      Usuń
  4. Te naleśniki są rewelacyjne ! Już je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Danie zajmuje kilkanaście minut a napisze się o tym wszystkim tyle, że palce aż bolą.

      Usuń
  5. Zawsze robiłam takie z bananami, ale dlaczego nie wpadłam, żeby dać inne owoce to nie wiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. I znowu na placki mówisz naleśniki. Przecież naleśnik to jeden placek smażony na całej patelni, a nie kilka placków na raz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalesnik to placek z mąki i wody-nawet jajka w nim nie musi być... Sprawdz a potem pisz...

      Usuń
  7. Witam czy mogą być śliwki z kompotu ?Wspaniały blog i bardzo smaczne i apetycznie podane potrawy gratuluję.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, wczesniej tylko troche śliwki osączyć... Pani Kasiu dziękuję bardzo za miłą wizytę. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  8. Robię takie naleśniki z jabłkami nie sądziłam, że śliwki się nadają. Weroniko zawsze na twojej stronie coś ciekawego przeczytam. Pozdrawiam Elżbieta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.