Składniki:
pasta łososiowa
pasta serowa ziołowa jasna
pasta serowa ziołowa z natką pietruszki
4-5 kromek chleba
około 30 dag pomidorków koktajlowych
ulubiona sałata
trochę oleju do skropienia pieczywa
Pasta łososiowa
100 g łososia wędzonego
50 g serka białego niesolonego (może być ricotta)
1 malutka starta na drobno surowa marchewka
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół - tymianek, oregano, rozmaryn, bazylia
Przygotowanie pasty łososiowej:
Wszystkie składniki miksujemy. Marchewka doda słodyczy i koloru.
Pasta serowa ziołowa bazowa
250 g sera typu ricotta
1-2 łyzeczki posiekanych świezych ziół
1-2 łyżeczki posiekanego szczypioru
1-2 łyżki majonezu ( polecam mój przepis na majonez)
szczypta suszonych ziół prowansalskich
płaska łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie pasty serowej
Wszystkie składniki miksujemy. Dzielimy pastę na 2 porcje
Pasta ziołowa z natką z pietruszki
pasta ziołowa bazowa przygotowana powyżej
pęczek natki z pietruszki (tylko liście)
Przygotowanie pasty pietruszkowej
Miksujemy jedną porcję pasty bazowej z liściami pietruszki. Możemy dodać do smaku kilka kropel soku z cytryny lub tez natkę zastąpić szpinakiem w niewielkiej ilości.
Przygotowanie przystawki
1. Wykrojone kwadraciki z pieczywa smaruję olejem ryżowym i posypuję mieszanką ulubionych ziół. Podpiekam 2-3 minutki na funkcji grill na rumiano.
2. Wystudzone kromeczki dekoruje pastami przy pomocy rękawa. Przykrywam czapeczkami z pomidorków. Z jednego pomidorka da się wykroić 4 czapeczki.
3. Układam na półmisku. Dekoruję sałatą, pomidorkami i cieniutko pokrojoną skórką z cytryny (białą część skórki warto odkroić, bo ma sporo goryczy)
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Weronika moja droga, ta pychotka rewelacyjnie wygląda, na sam widok człek głodnieje :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Elu. Żrób... Przekonasz się, że łatwizna a przyprawy można dodać takie jakie się najbardziej lubi. Pozdrawiam
UsuńTe kanapeczki są wspaniałe! Idealnie pasują na przystawkę :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Klaudynko. Polecam atrakcyjne i szybkie danie
UsuńUwielbiam łososia,to coś dla mnie .Już mi ślinka cieknie .
OdpowiedzUsuńPozdrowionka Weroniko i chłodu w te upały:)
Uwielbiam wędzonego łososia i ubolewam właśnie nad tym, że jest tak drogi.
OdpowiedzUsuń