środa, 30 lipca 2014

Brzoskwinie w zalewie sprawdzony przepis

Brzoskwinie kuszą słonecznym kolorem, że nie sposób ich omijać w ulubionym warzywniaku. Teraz jest ich mnóstwo, więc warto odłożyć trochę na zimę.  Mój przepis jest prosty: umiarkowanie słodka zalewa i ładne, dojrzałe owoce, ale nie miękkie. Możecie je obrać ze skórki bez jej zaparzania dobrą obieraczką lub ostrym nożykiem...




Składniki


2 kg dojrzałych brzoskwinie, jędrnych z twardawym miąższem
sok z połowy cytryny


Składniki na zalewę do brzoskwiń


1 litr wody
szklanka cukru
2 goździki
sok z połowy cytryny


Przygotowanie 


1. Brzoskwinie zalewam wodą, która przed chwilą się gotowała, nie dłużej niż na 2 minuty, gdyż wrzątek zbytnio zmiękcza owoce tuż pod skórką. Polecam jednak obrać owoce bez zaparzania ostrym nożykiem lub obieraczką - również można z nich ściągnąć cieniutką skórkę a owoce zachowają wszystkie walory. Spośród zaparzonych brzoskwiń znajdzie się kilka sztuk, z których skórka nie schodzi najlepiej, więc po co utrudniać sobie robotę.

2. Brzoskwinie, nie wszystkie, odchodzą łatwo od pestki tak, jak morele, dlatego dzielę obrane owoce na cząstki. Skrapiam cytryną, żeby nie ciemniały i delikatnie mieszam.

3. Do wody wsypuję cukier i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję goździki. Kiedy zalewa się zagotuje wyłączam palnik i po chwili dodaję sok z połowy cytryny. W międzyczasie wyparzam słoiki i zakrętki. Wlewam gorącą, ale nie wrzącą zalewę do słoików z owocami. Dobrze zakręcam i wstawiam do garnka. Zalewam gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuję na minimalnym ogniu 10 minut w szumiącej wodzie, jeśli pod przykryciem to z uchyloną pokrywą lub z dziurką. Woda nie może się zagotować (temperatura 80-90 stopni C). Po tym czasie słoiki stygną razem z wodą w garnku bez pokrywy. Potem je wyjmuję, wycieram, odwracam do góry dnem. Jeśli nie ma wycieków, chowam brzoskwinie do spiżarni, w chłodne, ciemne i wentylowane miejsce. Można pasteryzować w piekarniku - 10 min. w temperaturze 130-140 stopni C. Po tym czasie drzwiczki piekarnika uchylić i wyjąć kiedy ostygną. Polecam!








Życzę bogatej spiżarni
Pozdrawiam Weronika

13 komentarzy:

  1. Zapraszamy do naszego katalogu blogów: http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html
    Oferujemy promowanie postów zupełnie za darmo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam takich brzoskwiń. Dżem owszem. Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda jadam tylko świeże brzoskwinie, ale ten przepis w zalewie jest spoko !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, takie słoneczne brzoskwinie to prawdziwy skarb na długie, zimowe wieczory...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, swojskie, czyste, że już od patrzenia humor się poprawia

      Usuń
  5. W tym roku myslalam ze nie zrobię żadnych zapasów na zimowe wieczory z powodu braku czasu ale ten przepis przemowil do mnie :-) wygląda na prosty i szybki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam domowe pyszności bez chemii

      Usuń
    2. z tych proporcji ile słoików "wychodzi" mniej więcej?

      Usuń
    3. około 5 słoików średnio o pojem. 0,4 l . Widać je na zdjęciu

      Usuń
  6. Faktycznie wyglądają bardzo słonecznie. Poprawia się humor od patrzenia na takie słoiczki z pyszną zawartością.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Dzisiaj robiłam kolejna porcję. Polecam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.