Składniki:
około kilograma truskawek
2 biszkopty z 3 jaj lub 1 z 6 jaj (przepis na biszkopt z 3 jaj)
30 dag okrągłych biszkoptów
krem budyniowy z porcji na pół litra mleka
krem truskawkowy z porcji na pół litra truskawkowego kisielu
2 galaretki truskawkowe
szklanka wystudzonego mocnego naparu z kawy
około 200 - 250 ml ponczu (woda zimna przegotowana + sok z połowy cytryny + łyżeczka cukru + 1-2 łyżki mocnego alkoholu)
Przygotowanie
1. Truskawki obrane z szypułek krótko mieszam w misce z zimną wodą, żeby pozbyć się piachu. Potem płuczę na sicie, osączam i rozdrabniam.
2. Galaretki zalewam zimną przegotowaną wodą na pojemność 300 ml płynu(duży kubek). Mieszam. Kiedy spęcznieją wstawiam do garnka z gorącą wodą. Co jakiś czas mieszam, żeby szybciej i dokładnie się rozpuściły. Dodaję galaretkę do owoców. Mieszam i wstawiam razem z miską do zimnej wody w zlewie, żeby szybciej zgęstniała.
3. Spodni biszkopt nasączam mniejszą ilością ponczu, żeby biszkopt wytrzymał nacisk powyższych warstw i owoców. Smaruję cieniutko kremem truskawkowym.
4. Dobrze stężałą galaretkę wykładam na krem truskawkowy a na nią grubszą warstwę kremu budyniowego jasnego.
5. Na krem wykładam moczone biszkopciki w kawie. U mnie zdarzyły się miejscami mniej nasączone ciastka - trzeba po prostu kilka sekund dłużej przytrzymać je w kawie, ale ostrożnie, żeby biszkopciki się nie rozciapały.
6. Biszkopty pokrywam cieńszą warstwą kremu truskawkowego i wykładam nań drugi biszkopt gładką powierzchnią na wierzch. Nasączam i pokrywam cienko kremem truskawkowym a boki jasnym kremem - nie dla zasady, lecz po prostu z tego co zostało mi do dyspozycji. Układam moczone w kawie ciastka ( rozłożyłam 4 rzędy po 6 sztuk, tak, żeby każdy biszkopcik wyznaczał jednocześnie porcję ciasta. Wyszło mi 24 sporych porcji przesmacznego ciasta do kawusi.
7. Na suchej patelni rumienię garść płatków migdałowych. Wystudzonymi obsypuję boki i wierzch tortu. Polewam roztopioną czekoladą.
Baaardzooo polecam!!!
Pozdrawiam Weronika
Cudowny torcik!!!! :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję. Polecam
UsuńO matko wygląda bosko! Chcę :D
OdpowiedzUsuńPolecam i bardzo dziekuję za odwiedziny
UsuńPoproszę kawałek! Co za cudo!
OdpowiedzUsuńPost niestety z tygodniowym opóżnieniem - nie został mi się nawet jeden okruszek
UsuńPRZEPIĘKNY -PYSZNOŚCI;) ZAPISUJE PRZEPIS:)
OdpowiedzUsuńPOLECAM MOJE CIACHO Z MUSEM TRUSKAWKOWY I BITĄ ŚMIETANĄ:POZDRAWIAM .
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-cuszima-siostry-anastazji.html
Dziękuję za zaproszenie a ciacho polecam
UsuńKradnę przepis, cudowny torcik, same pyszności na nim :)
OdpowiedzUsuńBardzo poprawia nastrój. Polecam!!!
Usuńwitam, zabieram sie za ten torcik, tylko myśle, jak zorganizowac sobie prace, bo z malym dzieckiem to trochę kłopot. Proszę mi podpowiedzieć czy te masy szybko zastygaja. Zrobic 3 masy w jednym czasie to spore wyzwanie i boje się, ze mi właśnie tak się stanie.
OdpowiedzUsuńWitam. Krem budyniowy klasyczny, jak i truskawkowy mozna przygotowac dzień wcześniej. Po złożeniu wszystkich warstw ciasto musi poleżeć kilka godzin w lodówce (po 3 godzinach tort powinien być juz dobry a na drugi dzień jeszcze lepszy
UsuńJakiego wymiaru blaszki Pani użyła? Dziękuję za podpowiedź
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWitam. Juz nie mam tej blaszki, ale pamiętam wymiary 23 cm x37 cm
OdpowiedzUsuń