Strony

sobota, 14 czerwca 2014

Pyszna surówka z młodej kapusty marchewki szczypiorku...

Czerwiec to idealny czas na surówki z białej kapusty - jest młoda i nie tak zielona, jak ta w maju, do tego chrupiąca i mięciutka.



Składniki 


porcja na 4 osoby

pół główki kapusty młodej
2 spore młode marchewki
pęczek szczypiorku
1 młoda nieduża cebulka
1 jabłko
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki dobrej oliwy lub oleju tłoczonego na zimno (polecam olej lniany)
1-2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka tartego chrzanu
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
szczypta soli

Przygotowanie


1. Umyte, sparzone warzywa ścieram na tarce o szerszych oczkach (kapustę najlepiej ścierać na szatkownicy). Cebulę i szczypiorek siekam na drobno. Warzywa posypuję solą i cukrem. Mieszam i odstawiam na minutkę, żeby zmiękły i dały mnóstwo smaku. Jeśli zbierze się sok można go odlać i wypić.

2. Mieszam składniki sosu do surówki: jogurt, olej, chrzan, sok z cytryny i dodaję
do wymieszanych warzyw. Mieszam całość i gotowe.

Życzę Smacznego!
Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.