Składniki
porcja na 4-5 osób
pęczek młodych buraczków
4 spore ziemniaki
2 litry wody
1 łyżka masła z brzuszkiem lub 2-3 łyżki oleju
3 łyżki octu owocowego lub 1 łyżka octu balsamicznego lub sok z połowy cytryny
pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
ulubione przyprawy ziołowe - minimalna ilość, by nie zagłuszyć smaku buraczków
2 pazurki czosnku
2 -3 łyżeczki cukru lub miodu (utrwalacz koloru i smaku)
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej do zagęszczenia lub 2-3 łyżki płatków owsianych
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Buraki oddzielam od liści (brzydkie liście wyrzucam). Dokładnie myję warzywa i osączam. Liście oddzielam od łodyg a łodygi od buraczków.
2. Kroję łodygi na nieduże kawałeczki i wrzucam do garnka. Dodaję do nich pokrojone buraczki i ziemniaki, jak na zupę jarzynową. Posypuję cukrem i zalewam wodą. Wstawiam na palnik. Od momentu, kiedy zupa zawrze gotuję około 5-8 minut do miękkości (solę, kiedy się zagotuje). Na 2-3 minuty przed końcem, dodaję pokrojone liście
3. W trakcie rozdrabniam cebulkę i czosnek. Cebulkę podsmażam na maśle (króciutko!), dodaję szczyptę soli, ziół prowansalskich, na koniec szczypiorek z czosnkiem i chwilkę podsmażam całość na minimalnym ogniu. Dosypuję mąkę. Mieszam. Dolewam na początku około pół szklanki wrzątku z zupy. Mieszam i dolewam kolejną porcję wrzątku. Mieszam i wlewam całość do zupy. Ponownie mieszam. Pod koniec gotowania dodaję ocet, pieprz, w razie potrzeby sól i cukier.
Smacznego!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pyszna zupka Weroniko, poproszę o jedną porcję :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam botwinkę a Twoja wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję bardzo
UsuńMuszę sobie zrobić botwinkę, bo to jeden z moich smaków dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńPyszna zdrowa zupka dzięki...:)
OdpowiedzUsuńPolecam. Dziękuję za odwiedziny
UsuńTego smaku się nigdy nie zapomina. :)
OdpowiedzUsuńUgotowałam dziś Twoją botwinkę wyszła super.
OdpowiedzUsuńZ Twoich przepisów wszystko co zrobię wychodzi idealnie
Bardzo się cieszę, że smakowała. Następnym razem zrobię sobie na dwa dni, bo ją bardzo lubię a na drugi dzień jest jeszcze lepsza.
UsuńJak długo zupa powinna się gotować i na jakim ogniu? Czy brak mięsa w zupie będzie problemem? Kiedy i ile ziół prowansalskich?
OdpowiedzUsuńWitaj! Podałam w poście czas 6-8 minut, ale czas bywa rózny-trzeba próbować, ale nie przedłużać. Bez mięsa zupa jest pyszna trzeba tylko pod koniec dodać podrumienioną cebulkę i zioła. Po gotowaniu poczekać najlepiej kilkanaście minut, żeby wróciły żywe kolory
Usuń