czwartek, 17 kwietnia 2014

Jak zrobić pyszny krem kokosowy

Wyroby z kokosu mają wielu amatorów, dlatego przygotowanie kremu do ciasta świątecznego, jak najbardziej jest wskazane. I tak oto wszystkie składniki już mam - blaty biszkoptowe zrobione, masa kokosowa również. Wkrótce pojawi się ciasto... Na pewno robicie mnóstwo wspaniałych wypieków, więc może mój przepis przypadnie wam do smaku a krem jest naprawdę pyszny. POLECAM!



Składniki

około 50 gramów wiórków kokosowych (można więcej)
1 litr mleka
0,5 kilograma masła lub sprawdzonej margaryny
3/4 szklanki cukru (8 łyżek z brzuszkiem)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 2 budynie (jasne)
1 łyżka  kaszy manny 
1 żółtko





Przygotowanie kremu kokosowego


1. Wiórki kokosowe przelewam wrzątkiem na sicie.

2.  Z litra zimnego mleka odlewam jedną szklankę do wyrobienia suchych składników (mąka ziemniaczana i kasza manna) . W odpowiednio większym kubku mieszam mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę, na początek z niewielką ilością mleka a potem, jak masa jest jednolita, dodaję pozostałe mleko ze szklanki.

3.  3/4 litra mleka gotuję z cukrem, co jakiś czas mieszając. Dodaję osączone wiórki i mieszam. Kiedy mleko zaczyna się gotować natychmiast wlewam mieszankę mąki i kaszy manny. Cały czas mieszam, odrywając od spodu gęstniejące kawałki. Nie zrażamy się grudami - muszą być od wiórek a grubsze kluchy po chwili się rozejdą, tylko trzeba mieszać. Gotuję budyń kokosowy około minuty. Zestawiam z ognia i dosłownie po minucie, jeszcze do bardzo gorącego, dodaję żółtko i dokładnie mieszam.

4. Miksuję masło do konsystencji kremu. Dodaję po łyżce wystudzonego budyniu, za każdym razem miksuję około minuty. Dodanie naraz całego budyniu sprawi, że krem będzie kluchowaty i brzydki. Trochę cierpliwości a krem będzie idealny.

Życzę udanych wyrobów!
Pozdrawiam Weronika

17 komentarzy:

  1. wygląda puszyście. Kokos bardzo lubię i zaraz biorę się do roboty. Dzięki za wspaniałe przepisy i na słodkie pyszności i inne jedzonka.Same smaczne rzeczy. Pani Weroniko jak już kiedyś pisałam korzystam tylko z pani przepisów i jest super. życzę miłych i zdrowych świąt w atmosferze rodzinnej przy wspaniałym stole oraz obfitości łask od Zmartwychwstałego Chrystusa, aby pani dalej tworzyła tę wspaniałą stronkę Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie
      Pani Basiu BARDZO DZIĘKUJĘ za sympatyczny komentarz. Przepisy polecam i zapraszam w wolnych chwilach. Życzę radosnych, spokojnych, w ciepłej atmosferze, smakowitych i zdrowych Świąt Wielkanocnych

      Usuń
  2. Krem wygląda wspaniale zrobię go na pewno do mojego upieczonego spodu biszkoptowego
    Pozdrawiam i dziękuję za stronkę
    Życzę zdrowych, pogodnych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  3. Weroniko krem po prostu bajeczny, na pewno go zrobię u siebie, gdyż uwielbiam kokos :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo za idealnie trafiony pomysł;) uwielbiam kokosy i jeśli to takie proste jak Pani pisze nie omieszkam spróbowac zrobić tego sama;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam!!! Biszkopt i kokos to doskonałe połączenie. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Krem zanosi się na interesujący, na pewno wypróbuję bo myślę że będzie idealnie pasował do tortu:) Od dawna szukam przepisu na dobry krem kokosowy, takiego jak Twój jeszcze nie próbowałam. Jak zrobię to dam znać czy mi pasuje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zobaczyć jak wygląda w tortowym cieście pod adresem: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/04/kokosowe-ciasto-tortowe.html

      Usuń
    2. Pani Weroniko mam takie pytanie bo widze że Pani do kazdego budyniu na końcu daje zółtka czy one sie nie zetna z tym budyniem i czy nie będa surowe?bardzo będe wdziećzna za odpowiez dziekuje

      Usuń
    3. Dodaję żółtka, ale nie na gotujący budyń, i po 2-3 minutach od zagotowania, jednakże musi mieć budyń powyżej 70 stopni C, żeby mieć pewność, ze ewentualne bakterie typu sallmonella, czy inne szkodniki zostana zabite /a i bardzo ważne żołtka energicznie i dokładnie mieszam z masą budyniową - jeszcze mi się nigdy nie zważyły. A teraz test na ważenie jajek. Proszę dodać do żółtka chlust gorącej wody, która dosłownie przed chwilą się gotowała - tak często dodaję żółtka do biszkoptu - i również nigdy się nie ważą a efekty smaku i puszystosci są doskonałe. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Przepis wygląda fajnie...no i lubię kremy budyniowe do tortów ^^
    Mam tylko pytanie, czy bez kaszy manny też się uda, czy jest to niezbędny składnik?
    Teo Vanu

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, na jaki tort wystarczy tego kremu? Chodzi oczywiście o wielkość tortu i na ile warstw

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.