Strony

wtorek, 8 kwietnia 2014

Babka czekoladowa łatwy przepis

Polecam pyszną i łatwą w przygotowaniu babkę czekoladową.




Składniki



4 duże jaja
2 płaskie szklanki mąki tortowej pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
1/3 szklanki oleju o łagodnym smaku
50 gramów kakao - 4 łyżki
3/4 lub cała szklanka cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli





Przygotowanie



1. Ubijam pianę ze szczyptą soli na sztywno i dodaję do niej jedną łyżkę cukru. Miksuję jeszcze chwilę i odstawiam.

2. Mieszam mąki z proszkiem do pieczenia.

3. Do żółtek dodaję cukier. Krótko miksuję i dodaję śmietanę. Znowu krótko miksuję i dodaję kakao. Ostrożnie mieszam. Po czym dolewam olej, krótko miksuję. Dodaję sok z cytryny i ponownie krótko miksuję. Przez sito wsypuję mąki. Na tym etapie warto już ciasto wymieszać łyżką, bo jest dosyć gęste i owija się zbyt wysoko na łopatkach. Na początku do mojego ciasta dodałam 3/4 szklanki śmietany i uznałam, że to jednak ciut przy mało, zwłaszcza, że konsystencja, choć powinna być gęsta, nie może być zbyt tępa, więc dodałam jeszcze 1/4 szklanki śmietany. Na koniec rozrzedzam ciasto pianą, dodając ją w trzech porcjach, za każdym razem ostrożnie, ale krótko mieszam. Wylewam do dobrze wysmarowanej formy (średnica mojej formy od góry 25 cm), wysypanej bułką tartą.

4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa półka na około 45 minut. Czas jest umowny. Na 10 minut przed końcem obniżam temperaturę na 175 stopni. Sprawdzam patyczkiem, wbijając go do baby. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, wyjmuję ciasto z pieca. Jeszcze ciepłą wyjmuję z foremki, którą lekko odginam. Wystudzoną babę polewam lśniącą masą z kakao.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

20 komentarzy:

  1. pyszności, bardzo lubię babki czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne u nas tez nikt się im nie oprze. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Przepis juz zapisalam.Chcialabym zrobć na święta,więc mam pytanie, czy jeżeli zrobię ją w sobotę a podam dopiero w poniedziałek /bo wtedy zbierze się cala rodzinka/ czy babka będzie jeszcze pyszna i wilgotna. Cieszę się że znalazłam Pani blog, bo od tego czasu zaglądam tu codziennie i ciągle coś zapisuje, ciekawa tylko jestem kiedy ja to wszystko wypróbuję. Pozdrawiam. Tina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli oblejesz ją polewą lub czekoladą na pewno nie wyschnie - ja wkładam babkę z całą paterą do bardzo dużej folii tak, żeby folia nie dotykała ciasta i trzymam w spiżarni. Mam ją drugi dzień i świetnie się trzyma. Pozdrawiam serdecznie i czekam na wrażenia z przygotowania babki i innych przepisów.

      Usuń
  3. pyszniutka babka, idealna na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Trzeba będzie zrobić jeszcze jedną

      Usuń
  4. Jaka babunia...moje niespełnione marzenie, takie ciasta mnie nie lubią :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani przepisy są świetne, kolejny raz wyszło idealnie, REWELACJA, Kocham Pani przepisy, Dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za cieplutki komentarz i cieszę się razem z Tobą. Pozdrawiam słodko i zapraszam na kolejne przepisy.

      Usuń
  6. Fajny pomysl na świateczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszędzie babki czyli Wielkanoc coraz bliżej :) Babka wygląda smakowicie , zjadła bym kawałek
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się częstować przepisem. Dziekuję za sympatyczny komentarz. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Babka się skończyła zaraz na drugi dzień i kiedy na nią patrzę mam to samo

      Usuń
  10. Bardzo fajny blog i przepisy kulinarne! aktualnie piecze mi się baba drożdżowa Pani przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję słonko za milutki komentarz, który dla mnie jest najlepszą nagrodą i żródłem do przygotowania nowych przepisów. Wspaniałych wypieków i samych przyjemności.

      Usuń
  11. Kolejny latwy i smaczny przepis Weroniki, ktory mam zamiar odtworzyc bo jak zwykle slinka leci na te pysznosci. Przy okazji proponuje przepis na ''smarowidlo'' do foremek i blach do pieczenia , ktore nie wymaga posypywania bulka tarta itp. Stosuja go zawodowi cukiernicy wiec mozna zaufac. Zmiksowac razem o temp. pokojowej 1szklanke margaryny, 1 szklanke smalcu i 1 szklanke maki. W temp. pokojowej przechowuje sie 1 miesiac, w lodowce 4 miesiace i ponad 1 rok w zamrazalniku. Moze sie przyda? Pozdrawiam i czekam jak zwykle na Pani nowe kreacje kulinarne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie
    Bardzo dziękuje za przepis i cieplutkie słowa uznania. Zapraszam w wolnych chwilach na moje stronki.
    Pozdrawiam Weronika

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.