wtorek, 11 marca 2014

Pasta łososiowa pyszna do pieczywa i jajek

Łosoś jest pyszną wartościową rybą, zwłaszcza dziki, ale ma niestety jedną wadę - nie należy do ryb tanich. Jednak warto od czasu do czasu delektować się jego niepowtarzalnym smakiem. Nadchodzące Święta Wielkanocne to idealna okazja na pyszną pastę z łososia do jajek lub eleganckich przekąsek. 

Składniki


Przygotowałam porcję na pastę w ilości około 200 ml. Całość pasty wystarczy do wypełniania 12-16 połówek jaj - to zależy, jak jej dużo przeznaczymy na jedną połówkę.



100 gram wędzonego łososia
100 gram białego sera (twaróg półtłusty)
3 jajka ugotowane na twardo
1-2 łyżki majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki chrzanu lub 2-3 łyżki soku z cytryny
około 1 łyżeczki cukru trzcinowego
pęczek szczypiorku



Przygotowanie


1. Ugotowane jajka kroję starannie wzdłuż na połówki. Białka odkładam na półmisek a żółtka wraz z serem, chrzanem, majonezem, dodaję do rozdrobnionego na miałko łososia (możemy to zrobić blenderem lub w malakserze) i ponownie miksuję. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję tyle jogurtu, żeby nie była luźniejsza. Dla równowagi smaków dosypuję także odrobinę cukru i mieszam.

2. Odstawiam blender i dodaję do pasty część posiekanego szczypiorku. Mieszam łyżką całość i gotowe. Nie dodałam do pasty nawet kryształka soli, gdyż łosoś wędzony jest dosyć słony.

3. Szprycą wypełniam białka i posypuję szczypiorkiem.


Polecam jajka z pastą z tuńczyka przygotowane jako atrakcyjne kurczaczki na Wielkanoc

Jajka wielkanocne z pastą z tuńczyka LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie faszerowane jajka, a Twoje wyglądają przepyszne, tak wiosennie i świątecznie :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pasty rybne, a te łososiowe w szczególności :) Smakowicie wyglądają te jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie już Wielkanoc.Paszta bardzo smakowita i ładnie podana.

    OdpowiedzUsuń
  4. No i zaczęło sie wielkanocnie :) super i smacznie :)
    Co do torebek to już mam dwie zarezerwowane więc jakby ci jakaś przypadła do gustu to zapraszam do zakupu :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Inspiracja wielkanocna, piękne masz te jajka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zajadam się łososiem w kazdej postaci, na pewno wjadę z Twoim przepisem na wielkanocny stół. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Polecam pastę z łososia. Pozdrawiam i zapraszam w wolnych chwilach

      Usuń
  7. Naprawdę, rewelacyjny przepis. Wczoraj zrobiliśmy. Na Wielkanoc przepis z faszerowanymi jajkami jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za relację i bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie

      Usuń
  8. Ależ się wielkanocnie u Ciebie zrobiło. Uwielbiam łososia, a wędzonego można często gdzieś trafić w promocji, wtedy nie wychodzi tak drogo.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.