Łosoś jest pyszną wartościową rybą, zwłaszcza dziki, ale ma niestety jedną wadę - nie należy do ryb tanich. Jednak warto od czasu do czasu delektować się jego niepowtarzalnym smakiem. Nadchodzące Święta Wielkanocne to idealna okazja na pyszną pastę z łososia do jajek lub eleganckich przekąsek.
Składniki
Przygotowałam porcję na pastę w ilości około 200 ml. Całość pasty wystarczy do wypełniania 12-16 połówek jaj - to zależy, jak jej dużo przeznaczymy na jedną połówkę.
100 gram wędzonego łososia
100 gram białego sera (twaróg półtłusty)
3 jajka ugotowane na twardo
1-2 łyżki majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki chrzanu lub 2-3 łyżki soku z cytryny
około 1 łyżeczki cukru trzcinowego
pęczek szczypiorku
Przygotowanie
1. Ugotowane jajka kroję starannie wzdłuż na połówki. Białka odkładam na półmisek a żółtka wraz z serem, chrzanem, majonezem, dodaję do rozdrobnionego na miałko łososia (możemy to zrobić blenderem lub w malakserze) i ponownie miksuję. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję tyle jogurtu, żeby nie była luźniejsza. Dla równowagi smaków dosypuję także odrobinę cukru i mieszam.
2. Odstawiam blender i dodaję do pasty część posiekanego szczypiorku. Mieszam łyżką całość i gotowe. Nie dodałam do pasty nawet kryształka soli, gdyż łosoś wędzony jest dosyć słony.
3. Szprycą wypełniam białka i posypuję szczypiorkiem.
Polecam jajka z pastą z tuńczyka przygotowane jako atrakcyjne kurczaczki na Wielkanoc
Polecam jajka z pastą z tuńczyka przygotowane jako atrakcyjne kurczaczki na Wielkanoc
Jajka wielkanocne z pastą z tuńczyka LINK |
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam takie faszerowane jajka, a Twoje wyglądają przepyszne, tak wiosennie i świątecznie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Bardzo lubię pasty rybne, a te łososiowe w szczególności :) Smakowicie wyglądają te jajka :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie już Wielkanoc.Paszta bardzo smakowita i ładnie podana.
OdpowiedzUsuńNo i zaczęło sie wielkanocnie :) super i smacznie :)
OdpowiedzUsuńCo do torebek to już mam dwie zarezerwowane więc jakby ci jakaś przypadła do gustu to zapraszam do zakupu :)) Pozdrawiam
Inspiracja wielkanocna, piękne masz te jajka.
OdpowiedzUsuńZajadam się łososiem w kazdej postaci, na pewno wjadę z Twoim przepisem na wielkanocny stół. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam pastę z łososia. Pozdrawiam i zapraszam w wolnych chwilach
UsuńNaprawdę, rewelacyjny przepis. Wczoraj zrobiliśmy. Na Wielkanoc przepis z faszerowanymi jajkami jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za relację i bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie
UsuńAleż się wielkanocnie u Ciebie zrobiło. Uwielbiam łososia, a wędzonego można często gdzieś trafić w promocji, wtedy nie wychodzi tak drogo.
OdpowiedzUsuńpychotka! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń