piątek, 21 lutego 2014

Placki jarzynowe pyszne i za grosze

Witam Wszystkich w pochmurny, ale prawie wiosenny dzień. Proponuję bardzo pyszne placki ze startych warzyw z dodatkiem płatków owsianych. Jarzyny można rozdrobnić w malakserze.



Warto spróbować, bo danie smakowite, tanie i wartościowe. Dla amatorów sosów polecam je z sosem czosnkowym, chrzanowym, kleksem śmietany lub zwyczajnie bez niczego.



Składniki

porcja na 3-4 osoby


4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
połówka małego selera
2 średnie ziemniaki
mała cebula
kawałeczek pora
0,5 szklanki płatków owsianych
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
świeże zioła lub suszone (użyłam prowansalskich) 
sól, pieprz lub chilli  

Przygotowanie


1. Płatki owsiane zalewam wrzątkiem (około pół szklanki wrzątku, płatki wcześniej warto przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, by pozbyć się  zanieczyszczeń)

2. Kroję na drobno obraną cebulkę i umytego pora. Podsmażam na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli i odrobiny ziół, bardzo krótko, tylko do zeszklenia.




3. Umyte warzywa ścieram na tarce, przy czym na samym końcu ścieram ziemniaki, bo bardzo szybko ciemnieją. Warzywa warto pokropić niewielką ilością soku z cytryny, by raptownie nie zmieniały koloru.

4. Do warzyw dodaję mąki, jajko, płatki owsiane, podsmażoną cebulkę z porem, przyprawy i wszystko bardzo dobrze mieszam.

5. Rozgrzewam olej do smażenia rzepakowy i smażę nieco dłużej niż placki strte na miazgę, żeby się dopiekły, ale nie przypaliły. Warto zmniejszyć płomień. Usmażone placki układam na bibule do osączenia tłuszczu.

Placki jarzynowe są ciągle niedoceniane a przecież więcej mają smaku 
i wartości od ziemniaczanych. Polecam!!! 


Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

16 komentarzy:

  1. DZIEKUJE za pomysł..da----ka ze ŻMIGRODU.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuje Danusiu za odwiedziny a placuszki proste i jak dla mnie lepsze od tradycyjnych ziemniaczanych. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  2. Muszę koniecznie spróbować, bo składniki same za siebie mówią, że warto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł :) niestety u mnie w domu amatorów na takie pyszności nie znajdzie :( a szkoda. pozdrowionka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja już robiłam podobne placuszki i naprawdę są bardzo smaczne ,ale płatków owsianych nie dodawałąm.Muszę koniecznie wypróbować przepisik, za który serdecznie dziękuję i pozdrawiam weekendowo kuchareczkę .
    Ps.
    Chyba nie gniewasz się za to ,że tak Cię nazywam .Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Danusiu za komentarz. Przepis polecam. Buziaki

      Usuń
  5. Uwielbiam!!! Narobiłaś mi takiego smaka,Weroniko !!! mniam!!! Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj.Robiłam takie dietetyczne placuszki i powiem ci że super pyszne, Maz jak zobaczyl powiedzial ze nie bedzie jadl samych warzyw, ale jak spróbowal to zjadl prawie wszystko sam
    Życzę Ci miłego weekendu :)
    u mnie moja pasja rękodzieło : poduchy, malowanie obrazów, decoupage, sianowije .....
    Zapraszam Serdecznie na swojego bloga i na zostanie tam na dłużej :)
    Próbuję w jakiś sposób się rozprzestrzenić po necie ze swoimi pracami, miło by było jakbyś pomogła. np. poprzez wstawienie mojego linku do siebie ? :)) Lub po prostu zawitanie u Mnie
    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
    Pozdrawiam Serdecznie :)
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  7. A dla mnie coś zostało? Eee pewnie nie...widzę jaka tu kolejka się zebrała. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy i prosty przepis do tego z dużą ilością witamin :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Placki wyszly bardzo pyszne. Podalam z sosem czosnkowym. To jest swietny sposob na pozbycie sie resztek warzyw z lodowki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.