Chleb z jaglanką jest wyjątkowo pyszny, pulchny i wilgotny z orkiszową pełnoziarnistą mąką i płatkami owsianymi. Ma tylko jedną wadę: znika w mgnieniu oka i to tylko z masełkiem. Polecam!!!
Składniki
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
około 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
około 650 ml wody (razem z wodą, w której gotuje kaszę)
1 kopiasta łyżeczka cukru
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżeczki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
4 dag drożdży
Przygotowanie
1. Gotuję kaszę jaglaną (wcześniej warto ją przepłukać pod bieżącą wodą) - pół szklanki kaszy gotujemy w 1,5 szklanki wody.
2. Płatki owsiane zalewam około 3/4 szklanką gorącej wody, żeby zmiękły.
3. Mieszam na sucho mąki ze solą i przyprawami.
4. Dodaję kaszę i płatki owsiane (mogą być ciepłe - nawet lepiej). Dodaję jeszcze olej i w miarę możliwości mieszam dokładnie. Robię dołek po środku mieszaniny i wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję cukrem i polewam niewielką ilością ciepłej wody. Po chwili, kiedy drożdże zaczną pracować, zarabiam ciasto, dolewając tyle wody, żeby miało nie za luźną ani nie za gęstą konsystencję ciasta drożdżowego. Wyrabiam około 3 minut. Ciasto można wyrobić robotem grubszymi łopatkami. Posypuję ciasto niewielką ilością mąki, by nie przywarło mi do ściereczki, którą je przykrywam. Odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia
5. Ciasto przekładam do wysmarowanej formy niskiej o grubym spodzie, w której ciasto podrasta jeszcze około 30 minut.
6. Ciasto tuż przed włożeniem smaruję niewielką ilością oleju i robię kilka nacięć (tak na wszelki wypadek, żeby nie pękało. Moja forma jest trochę za duża do objętości ciasta, ale jeśli się weźmie pod uwagę, że dodatek kaszy czyni je kruchym i wilgotnym to wychodzi to na korzyść, gdyż wyższe ciasto trzeba grubiej kroić na kromki. Ta porcja pasuje dobrze do keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm.
Wstawiam chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekę w tej temperaturze 30 minut. Potem obniżam temperaturę na 185 stopni C i dopiekam jeszcze przez około 10 minut. W przypadku wyższego ciasta trzeba doliczyć kilka minut.
Chleb z jaglanką jest fantastyczny w smaku. Można przyprawić go według uznania - na przykład w sezonie dodać świeże zioła.
Jeśli spodobał Ci się przepis, miło mi będzie, jak go polubisz
Dziękuję Wszystkim zaglądającym na bloga, za komentarze i polubienia. Polecam mój kanał na You Tube
Pozdrawiam Weronika
Bardzo ciekawy przepis:) Chleba z kaszą jaglaną jeszcze nigdy nie jadłam:) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio jadam sporo kaszy jaglanej i mąki orkiszowej to z pewnością wypróbuję takie połączenie.A chlebuś z mąki orkiszowej piekę od jakiegos czasu bez dodatku mąki pszennej i mam nadzieję ,że jeśli jej nie dodam a dam więcej orkiszowej tyo chyba nie zepsuję tego pszepisu.Co myślisz o tym Weroniko?
OdpowiedzUsuńOczywiśćie za przepisik bardzo dziękuję i pozdrawiam cieplutku:)
Nie piekłam chleba z samego orkiszu, więc trudno mi powiedzieć. Mogę tylko dodać, że kasza sprawia, że ciasto jest pulchne, ale i kruche i może tak być, że z samym orkiszem, zwłaszcza razowym może się nadto kruszyć. Danusiu, ale jak się czegoś nie wypróbuje to się po prostu nie wie. Bardzo jestem ciekawa, jak Ci wyjdzie bez dodatku pszennej. Pozdrawiam
UsuńWiesz Weroniko ja cały czas piekę z samej orkiszowej i jest w miarę ok,chociaż kruchość jest w pewnym stopniuCzasem też mieszam pół na pół z kaszą jaglaną,Wiadomo,że z dodatkiem zwykłej mąki wychodzi lepszy i bardziej pulchny ,niestety ja musze się ograniczać z pszenną mąką.Za to kiedyś upiekłam babkę z samej orkiszowej i powiem Ci,że wyszła świetnie i nawet w smaku nie była zła.Mam ją nawet gdzieś na blogu ,musiałabyś zobaczyć w etykietach kulinarnie ,A jak chleb mi wyjdzie z kaszą dam znać jak tylko mąka dojedzie ,bo wczoraj zamawiałam .Spokojnej nocki i dziękuję,że zaglądasz do mnie :)
Usuńzjadłabym kromkę:D
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowy chlebek a Twój jest wyjątkowo zdrowy
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
Ach te Twoje chlebki, wszystkie wprost idealne, a z dodatkiem kaszy jaglanej to już w ogóle musiał być świetny :)
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie jadłam :) Ja robię z gotowanymi ziemniakami - także jest pyszny :) Ale Ty pewnie doskonale już znasz ten smak ;) pozdrowionka
OdpowiedzUsuńChleb jak dla mnie idealny w smaku i super na dobrą przemianę materii. Czasami dosypuję do niego słonecznik, siemię... Pozdrawiam
UsuńMuszę spróbować upiec tego typu chleby. Ciekawe przepisy. Ja piekę chlebki typu KR-IRL polecane przez Instytut naukowo-badawczy Prof. Ryszarda Lorenca z Krakowa, z gotowanej kaszy jaglanej, ryżu brązowego z przyprawami. Są małe ( jak placki ziemniaczane), bardzo sycące i bardzo zdrowe. Można do nich dodawać siemię lniane, różne kasze itp...Pozdrawiam. Super zdjęcia.
OdpowiedzUsuńTeż robię podobne płaskie chlebki, bo szybko i dokładnie się pieką. Wkrótce opublikuje mój przepis. Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do mnie w wolnych chwilach.
UsuńBardzo ciekawy chlebek :) zapisuję do zrobienia ! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie
UsuńUpiekłam dzisiaj chlebek z kaszą jest rzeczywiście rewelacyjny
OdpowiedzUsuńFantastyczny, pulchny i wilgotny. Dziękuję za ocenę i zapraszam ponownie.
UsuńCzy zamiast mąki orkiszowej można użyć żytniej razowej? Wszystkie składniki potrzebne mam oprócz mąki orkiszowej...Czy żytnia się nada czy zupełnie może nie wyjść?
OdpowiedzUsuńZ żytnią nie robiłam, więc trudno mi zagwarantować, że wyjdzie, tym bardziej, ze żytnia mąka nie jest tak łatwa w pieczeniu, jak pszenna, czy orkiszowa a do tego jest ciężkostrawna, nawet ta z pełnego ziarna, dlatego ja rzadko ją wypiekam
Usuńi znowu ciekawy przepis skąd ty to bieżesz jestem ciekawa.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPo prostu myślę, jak tu i co z czym połączyć, zeby było zdrowe, w miarę niedrogie, no i pyszne. Pozdrawiam. Zapraszam
UsuńZrobiłam wg tego przepisu, ale zamiast mąki orkiszowej dałam owsianą (taką miałam pod ręką). Chlebki wyszły pyszne, zniknęły tego samego dnia. Następnego dnia zrobiłam z mąką kukurydzianą, też pyszne. Polecam ten przepis
OdpowiedzUsuń