sobota, 15 lutego 2014

Chleb owsiany chrupiący i pyszny

W. Domogród

Chrupiąca przylepeczka z domowego chleba... Czujecie ten smak? Kilka tanich naturalnych składników i trochę chęci wystarczy, by w całym domu unosił się niesamowity zapach...

Składniki

W. Domogród

2 szklanki płatków owsianych
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam uniwersalnej)
3-4 dag świeżych drożdży
około 2 szklanek wody 
2-3 łyżki oleju
1 kopiasta łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ulubione suszone zioła (opcjonalnie)


Przygotowanie

Przepis na filmie LINK


1. Płatki owsiane (można je wcześniej przepłukać na sicie po bieżącą wodą) zalewam szklanką gorącej wody i mieszam. Odstawiam na pół godziny, żeby spęczniały i zmiękły. Suche płatki są zbyt ostre , przez co chleb nie jest najlepszy w smaku.

2. Mąkę mieszam ze solą bardzo dokładnie. Robię dołek na środku, wsypuję pokruszone drożdże, które posypuje cukrem i polewam niewielką ilością ciepłej wody (nie może być gorąca ani zimna).

3. Kiedy drożdże podrosną (pojawi się na ich powierzchni charakterystyczna pianka) dodaję płaską łyżeczkę suszonych ziół i płatki owsiane. Wodę dodaję ostrożnie, bo nie chcę, żeby ciasto było za rzadkie. Dolewam jeszcze olej i wyrabiam około 3 minut. Formuje z ciasta podłużny bochenek i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.


4. Nastawiam piekarnik na 195 stopni C. Chleb nacinam nożem w kilku miejscach, dzięki temu nie powinien niekorzystnie pękać podczas pieczenia. Smaruję olejem wierzch, dla chrupiącej skórki i przeciw raptownemu wyparowywaniu wody. Układam chleb na blasze (najlepiej, jakby się piekł na kamieniu lub ceramicznej płytce).


Wkładam na 20 minut do piekarnika z temp. 195-200 stopni C. a kolejne 20 minut piekę w obniżonej temperaturze do 185 stopni C. (grzałka góra-dół)

5. Po wyjęciu z piekarnika chleb przewracam na drugą stronę, żeby dobrze odparował. Pukając w spód bochenka powinien wydobywać się z niego głuchy dźwięk.
Polecam!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

11 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:) na śniadanie z mlekiem jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam, że więcej będzie potrzeba zachodu, żeby taki smakowity chlebek upiec :) wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie naprawdę proste a chlebek pyszny i zdrowszy.

      Usuń
  3. Chlebek upiekłam jest pyszny naprawdę. Pani Weroniko dużo zdrówka, dzieki za przepisy Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziekuję pieknie za relację z praktykowania przepisu,.Podkreślam zawsze, że taki komentarz to dla mnie najlepsza nagroda. Wspaniałych smaków życzę i serdecznie zapraszam na moje kolejne kulinarne doświadczenia.

      Usuń
  4. Wygląda niesamowicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Zaraz lecę po płatki owsiane i spróbuję go zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam, jest bardzo smaczny, więc pewnie jeszcze nie raz się skuszę na jego zrobienie :) Dziękuję Weroniko za świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

  6. Powinien nazywac sie przenny z platkami. Ta nazwa wprowadza w blad ludzi z alergia na przenice.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pani Weroniko czy zamiast płatków można dodać mąkę owsianą w takiej samej proporcji?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.