Strony

wtorek, 14 stycznia 2014

Placek ziemniaczany z pieczarkami. Pycha!!!

To danie pamiętam bardzo dobrze z dzieciństwa. Było jeszcze prostsze od tego, którego przygotowałam ostatnio. Jedna i druga wersja jest bardzo pyszna, z sosem, czy bez. Warto jednak do prostych posiłków przemycić więcej wartości. Dorzuciłam sporo niedużych pieczarek, praktycznie w całości i trochę białego sera.

W. Domogród

Składniki




4-5 ziemniaków
350 gram pieczarek
100 gram twarogu półtłustego
3-4 łyżki z brzuszkiem śmietany
2 jajka
1 łyżeczka trzcinowego cukru 
1 łyżka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki oleju
1 średnia cebula
pęczek szczypiorku
kilka gałązek świeżego tymianku
zioła prowansalskie 
sól 
pieprz lub chilli




Przygotowanie


1. Cebulkę pokrojoną w kostkę wrzucamy na rozgrzany olej i delikatnie solimy. Kiedy się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek, szczyptę ziół prowansalskich
i świeże listki tymianku (zioła dodajemy według uznania - u mnie bardzo często jest to świeży tymianek, bo, jak dla mnie to ziółko jest super). Bardzo krótko podsmażam (trzeba uważać, żeby czosnek się nie przypalił) i zaraz dodaję pieczarki. Jeśli są spore - po prostu kroję je grubiej. Efekt większych kawałków w gotowym daniu jest niesamowity. Dusimy wszystko około 2 minut.

2. Obrane i umyte ziemniaki rozdrabniam w malakserze lub ścieram na tarce. Kropię kilkoma kroplami cytryny, żeby nie  ściemniały.

3. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

4. Do miski z jajkami dodaję śmietanę mąkę, troszkę soli, ziół prowansalskich, ciut pieprzu lub chilli i wszystko krótko mieszam. Ziemniaki  łączę z pieczarkami 
i serem (ser wcześniej delikatnie solę i mieszam).

5. Łączę masę ziemniaczaną z jajeczną i dodaję część posiekanego szczypiorku. Mieszam i wlewam do formy wysmarowanej olejem. Po wierzchu posypuję resztką szczypiorku. Kropię niewielką ilością oleju i wstawiam do piekarnika na 40 minut.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

11 komentarzy:

  1. Bardzo jestem zainteresowana, przepis z dzika rozkoszą wykorzystam w piątek :) Jeszcze takiego cuda nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaki u mnie ostatnio rzadko goszczą, nie mniej jednak przepis bardzo mi się spodobał i postaram się go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za odwiedziny. Polecam kartoflarza - tak własnie się go nazywało. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Weroniczko, jak ja lubię do Ciebie zaglądać :) Po prostu z nieba mi spadłaś ;) Dziękuję za przepisik i jednocześnie za przypomnienie o tym pysznym daniu. pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że to placek chyba tak stary, jak historia kartofla w naszym kraju. Dobrze, że Sobieski przywiózł ziemniaczki z wyprawy i podarował ukochanej Marysieńce, co to o nie byle jaki ogród się troszczyła. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Witam! Pyszne jedzonko, polecam, zjadłam już połowę porcji i musze zostawic mężowi, ale korci mnie żeby mu trochę ukraść. Jest to pierwsza potrawa z tej stronki, ale skoro tak pysznie gotujesz to wypróbuję resztę zapiekanek i innych potraw, dziekuję bardzo i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Haniu za każde miłe słowo. Polecam przepisy na sprawdzone pyszne dania. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Wyszła mi! Pychota! Polecam wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. W składnikach nie ma, w przygotowaniu są. Ile trzeba jajek?
    Pozdrawiam, Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Basiu na zdjęciu widać 2 jajka. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. A co z cukrem? A czosnku jeden ząbek, jak na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.