wtorek, 21 stycznia 2014

Naleśniki z serem klasyczne i najlepsze

W. Domogród

Naleśniki są zawsze wtedy, kiedy nic lepszego nie przychodzi nam do głowy a one zawsze się sprawdzają, czy to na słodko, czy na słono. Danie pewnie tak stare, jak pojawienie się pierwszych patelni lub płyt do smażenia. Dodam jeszcze tylko, że nie trzeba koniecznie do ciasta dodawać mleka, bo można z powodzeniem zastąpić go wodą a naleśniki i tak będą super...

Składniki do ciasta naleśnikowego

W. Domogród


porcja na 3-4 osoby


2 szklanki mąki pszennej
2 jaja
450 ml mleka lub tyle, żeby ciasto miało lejącą konsystencje, ani nie rzadką, ani nie gęstą
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta soli



Jak przygotować smaczny ser do naleśników?


Składniki:



250 gram twarogu półtłustego
100 ml mleka
1 -2 żółtka (zależy od wielkości jajek)
3 łyżeczki cukru

oprócz wyżej wymienionych składników do dekoracji - ulubione owoce z przetworów - u mnie są to jagody leśne we własnym sosie



Składniki na szybką masę serową bez żółtka i bez podgrzewania



250 g twarogu półtłustego
3 łyżeczki cukru pudru
100-150 ml śmietany, jogurtu lub mleka

Przygotowanie: składniki zmiksować blenderem


Przygotowanie sera z żółtkiem



1. Ser miażdżę, żeby był jednolity

2. Połowę mleka gotuję z cukrem. Mieszam.

3. Żółtko bełtam z resztą chłodnego mleka i dodaję do wrzątku. Całość mieszam i uważnie
podgrzewam, nie dopuszczając do zagotowania. Masa zaczyna nieco gęstnieć, więc natychmiast zestawiam ją z ognia (podobnie, jak przy robieniu domowych lodów, czy kremu angielskiego). Masę mleczno-żółtkową studzę a potem dodaję do sera. Całość dokładnie mieszam i gotowe. Można nadziewać naleśniki. 
Wbrew pozorom przygotowanie sera zabiera dosłownie kilka minut, ale jeśli wolisz prostszy sposób - wyrób dobrze ser z cukrem pudrem  i około 150 ml jogurtu lub śmietany, ale już bez żółtka (żółtko na surowo to spore ryzyko)




Przygotowanie naleśników z serem


1. Mieszam mąkę, sól, cukier na sucho

2. Dodaję jajka, olej i stopniowo mleko, podczas miksowania.

3. Ciasto wyrabiam na gładką masę i odstawiam na 15-20 minut, żeby odpoczęło (to ważne dla glutenu, który po odpoczynku,  sprawia, że ciasto się nie rwie podczas zwijania a dodam, że idealnie nadaje się do krokietów i innych kreacji z różnymi farszami)

4. Smażę na niewielkiej ilości tłuszczu, właściwie wlewam go trochę na samym początku a później można już naleśniki, praktycznie usmażyć na suchej patelni. jeśli jednak lubisz przypieczone plamki, trzeba podlewać je od czasu do czasu olejem lub klarowanym masłem.

5. Smaruję ciepłe naleśniki serowym nadzieniem, zostawiając trochę miejsca po brzegach. Składam na pół i jeszcze raz na pół. Polewam jagodami w sosie własnym i kropię śmietanką lub jogurtem. Dodatki to już kwestia gustu. Jednakże z jagodami to dla mnie absolutnie mistrzowskie połączenie. POLECAM!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


14 komentarzy:

  1. Kochana ale mi smaka narobiłaś naleśnikami.Ja do sera jeszcze zawsze dodaję cukier wanilinowy dla aromatu.Dzięki za przepis.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ale bym zjadła takie:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też dziś były naleśniki na śniadanie :) Pychota :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, że mnie odwiedziłaś. Któż z nas nie lubi naleśników. Szkoda tylko, że nie można za dużo ich zjeść, bo te okropne kalorie trzeba póżniej spalać. Pozdrawiam

      Usuń
  4. a ja mam zamiar jutro zmierzyć się z naleśnikami :) Twój przepisik na placek ziemniaczany sprawdził się u mnie i na pewno zagości na dłużej :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Weronika, Weronika co Ty najlepszego robisz.....już nie powinnam jeść. A tu mnie naszło na wspomnienia, dzieciństwo i naleśniki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio robiłam naleśniki, ale w wersji ze szpinakiem z trochę innego przepisu. Zaskakujące, że to samo danie może być przygotowane na 1000 różnych sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Dlatteo tak lubimy naleśniki robi się.szybko, smacznie i jak kto lubi

      Usuń
  7. hi napewno zrobie , poniewasz moja ukochana wnuczka uwielbia nalesniki a za 3 dni mamy dzien dziekczynienia to oprucz pieczonego indyka musi byc ciasto z dyni i nalesniki pozdrawiam z chicago

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ładny kwiatku wspaniałych smaków z okazji Świąt i pozdrowienia z Polski dla Ciebie i bliskich/ Dziękuję za odwiedziny!

      Usuń
  8. Ser w naleśnikach nie smakuje najlepiej, znacznie lepszy jest z dżemem lub czekoladą :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. czy do posłodzenia sera do nalesników mozna uzyć miodu zamiast cukru? czy wyjdzie dobra masa?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.