środa, 8 stycznia 2014

Najlepsza pasta z makreli ekstra do przekąsek

W. Domogród
.

dodatkowo


oraz

1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżeczki brązowego cukru




Przygotowanie


Przygotowanie na filmie LINK



1. Pokrojoną i nieco posoloną drobno cebulkę podsmażam na patelni aż dobrze zmięknie (można co jakiś czas podlewać ją 1-2 łyżkami wody, dzięki temu cebulka za nadto nie zbrązowieje. Na koniec (ewentualną obecność wody trzeba wówczas odparować) dodaję zioła prowansalskie i bardzo krótko podsmażam (podsmażone zioła mają mnóstwo smaku). Dodaję rozmrożony 
i osączony szpinak (mrożonki są również zdrowe a w sezonie najlepiej korzystać ze świeżego szpinaku). Troszkę solę i duszę jeszcze maksymalnie dwie minuty. Co jakiś czas mieszam. Ważne, żeby szpinak nie zmienił koloru.

2. Przygotowuję szczegółowo makrelę. Zaczynam od usunięcia skóry

i kręgosłupa a potem kawałek, po kawałku, zwłaszcza z mięska z okolic brzuszka, wyjmuję wszystkie ości.

3. Do makreli dodaję szpinak z cebulką i doprawiam musztardą, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem (niektóre wędzone makrele są bardzo słone, zwłaszcza te z marketów - wówczas, dodajemy sól bardzo ostrożnie). Mieszam i gotowe.

4. W chlebie tostowym (użyłam chleba z ziarnem) wycinam kółka. Łatwiejsza metoda to pokrojenie w plastry na przykład bagietki albo zgrabnych okrągłych paluchów. Zapiekam je na chrupiąco w piekarniku na funkcji grilla - 4 minuty w temperaturze 190 stopni C. (przed włożeniem do piekarnika można je skropić olejem lub oliwą).

5. Każde przestudzone chlebowe ciasteczko smaruję cienko pastą.

W. Domogród

Potem układam po talarku świeżego ogórka, dla dodatkowej chrupkości. Szprycuję pastą wszystkie przekąski i dekoruję. 
Pyszne i kolorowe wiosenne przekąski. Gorąco polecam!!!

Życzę smacznego! Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Cudo :)
    Gratuluję przepisu i poproszę kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki piękne a pasta naprawdę prosta i pyszna

      Usuń
  2. Wygląda wprost nieziemsko :) Cudeńko!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to zielony kolor jest apetyczny, ale uwierz mi, że kanapki niczego sobie. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Takie cuda to ja jeszcze nie robiłam, zdarza mi się popełnić pastę z makreli ale taką tradycyjną :) Twoja jest obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też bardzo łatwa pasta. Zresztą uważam, że im prościej tym smaczniej. Bardzo dziękuję za serdeczny komentarz. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Pasta wygląda na bardzo równomiernie połączoną, blenderuje Pani wszystko? Ne robiłam nigdy i pytam o radę.. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Coraz częściej korzystam ze sprzętu. Miałam starą końcówkę do robota, ale jej strasznie nie lubiłam a te nowoczesne dobrej marki są naprawdę super. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.