Strony

czwartek, 9 stycznia 2014

Megasmaczna zapiekanka tania i błyskawiczna

W. Domogród

To propozycja dla niecierpliwych, zapracowanych, czy zwyczajnie dla tych, którzy w kuchni najlepiej się nie czują a chętnie zjedliby coś domowego. Koniecznie wypróbujcie pyszną zapiekankę z chrupiącego chleba, jajek i sera. Praktycznie robiłam ją wykorzystując wczorajsze pieczywo i resztki w lodówce.

Składniki

W. Domogród

4-5 kromek tostowego rozdrobnionego chleba
pół szklanki śmietany 12 % lub gęstego jogurtu
5 jaj
około 150 gram twarogu
pęczek szczypiorku
szczypta ziół prowansalskich
sól i pieprz
1-2 łyżki oleju do pokropienia podpiekanego chleba (można zrumienić chleb na patelni lub w piekarniku na sucho)




Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie



1. Delikatnie rumienię pieczywo na suchej patelni. Można to zrobić w piekarniku.

2. Do jajek dodaję śmietanę, przyprawy, połowę posiekanego szczypiorku i krótko  bełtam.

3. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.

4. Rozkruszony ser polewam kilkoma kroplami oliwy (opcjonalnie) i delikatnie solę. Mieszam i odstawiam.

5. Formę smaruję cienką warstwą oleju i wykładam podpieczony i rozdrobniony chleb na spodzie. Rozsypuje ser i wylewam masę jajeczno-śmietanową. Całość posypuję resztką szczypiorku i wstawiam do piekarnika na 20 minut.

W. Domogród

U mnie w zapiekance sterczały chrupiące zrumienione chlebki - pycha połączenie z masą jajeczną i szczypiorkiem. Proste efektowne danie w kilka minut. Urozmaiciłam go tylko kiszonym ogórkiem Polecam!
Jeśli spodobał Ci się przepis, zostaw komentarz i Polub. Będzie mi bardzo miło. Dziękuję Wszystkim zaglądającym na bloga. Zapraszam ponownie.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



6 komentarzy:

  1. Wygląda dobrze. Lubię takie dania za prostotę i dostępność składników;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety wygląd nie zawsze oddaje wspaniały smak, ale wczoraj zachwycaliśmy się tą prostą zapiekanką z chlebka i jaj. Zniknęła w mgnieniu oka. Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Składniki dostępne zawsze i wszędzie, a jakie pyszne cudo można z nich stworzyć :)
    Uwielbiam Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Thіs bloց looks just like my old one! It's oon a сompletely different topic Ьut it has pretty much the same page
    layout and design. Exxellent chоice of colors!


    Here is mƴ web blog hdd recovery tool

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie "dziwne" rzeczy. Już kiedyś oglądałam jakieś przepisy z tego pomieszczenia. Coś mnie tam przyciąga. Jest miło, domowo, prawie jak u mamy.... :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.