Witam Kochani! Chciałam Wam dziś zaproponować pyszne i bogate w składniki danie. Jego zaletą jest niewielka cena oraz łatwe i szybkie przygotowanie. Gotuje się krótko a przy tym fasolka nie traci koloru. No i te pierwiastki - żelazo, potas, fosfor, czy witaminy (A, B i C) na czele z folacyną (witamina B9), czyli megaważnym kwasem foliowym, bez którego nie ma prawidłowego rozwoju od kołyski po starość.
Składniki
(solidna porcja na 2 osoby)
opakowanie fasolki szparagowej mrożonej
4 spore pieczarki
2 duże świeże jaja
100 gram ryżu (około pół szklanki)
1 łyżka masła
1 łyżeczka bułki tartej
1 łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
moje ulubione zioła prowansalskie (szczypta)
świeże zioła (natka z pietruszki, koper, tymianek- co macie)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
2. Wrzucam fasolkę do delikatnie osolonej wrzącej wody i gotuję około 5 minut. Najlepsza metoda to próbowanie. Kiedy fasolka miękka, osączam na sicie.
3. Podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję starty czosnek i suszone, roztarte zioła prowansalskie (musicie uwierzyć, że naturalne przyprawy są wspaniałe i bezpieczne). Chwilkę podsmażam, ale nie za długo, bo przypalony czosnek fatalnie smakuje. Dodaję zaraz pokrojone w plastry pieczarki. Po 3-4 minutach, dodaję przecier. Mieszam i posypuję mąką. Mieszam i dolewam około 0,5 szklanki wody lub więcej. Znowu mieszam i ostatecznie przyprawiam solą i pieprzem. Na sam koniec dodaję 2/3 posiekanej zieleniny. Mieszam
i zestawiam z ognia.
3. Na dużej patelni rozpuszczam masło (można to zrobić na oleju), dodaję bułkę tartą. Bardzo krótko podsmażam i natychmiast wrzucam odparowaną fasolkę. Mieszam i w razie potrzeby doprawiam.
W prostych posiłkach jest mnóstwo smaku. Polecam!!!
Wypróbujcie koniecznie! Jeśli Wam się spodoba, Polubcie, Skomentujcie... Będzie mi bardzo miło...
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Też korzystam zimą z mrożonek :)
OdpowiedzUsuńW sumie, dlaczego nie :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się obłędnie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńAle kolorowo :) I z pewnością smacznie :)
OdpowiedzUsuńlubię takie jedzonko :) jestem za mrożonkami :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI znów coś fajnego zabieram przepis,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń