czwartek, 9 stycznia 2014

Domowy chleb pszenno-owsiany ze słonecznikiem przepis


Uwielbiam domowy chleb i jego zapach kiedy się piecze. Wystarczy go posmarować masłem i jest się w siódmym niebie.

 

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki słonecznika
1-2 łyżki oleju
100 ml zakwasu
3-4 dag drożdży (1/3 100 gramowej paczki)
1 kopiasta łyżeczka soli kamiennej
1 kopiasta łyżeczka cukru trzcinowego 
tyle wody, by powstało ciasto gęste, ale luźniejsze od ciasta kluskowego
ulubione zioła (na przykład mieszanka - zioła prowansalskie)



Przygotowanie


1. Do zakwasu dodaję kilka łyżek zmieszanych mąk i odstawiam na przynajmniej kilka godzin w temperaturze powyżej 18 stopni

2. Mieszam wszystkie sypkie składniki. Robię dołek i wsypuję do niego pokruszone drożdże. Posypuję drożdże cukrem i polewam wszystko ciepłą, nie przekraczającą 37 stopni C wodą. Czekam aż pojawi się pianka, co znaczy, że drożdże zaczęły pracować.

3. Dodaję zakwas, olej i ostrożnie porcjami letnią wodę, tak, by ciasto było luźniejsze od kluskowego. Wyrabiam około 3-4 minut - wyrabianie to podstawa pysznego pieczywa. Im więcej napowietrzycie ciasto, tym piękniej urośnie. Moje ciasto zostawiałam w misce na 3 godziny. Wyjęłam ostrożnie ciasto z miski i ułożyłam w ceramicznej formie, posmarowanej olejem i posypanej mąką. Zostawiłam go jeszcze w formie na pół godziny.

4. Nagrzałam piekarnik do 190 stopni C (grzałka góra-dół). Zwilżoną dłonią wygładziłam bardzo delikatnie wierzch i przecięłam ciasto na krzyż, by nie pękało przypadkowo i niekorzystnie. Mozna ułożyć ciasto bezpośrednio na blasze, wyłożonej papierem, posypanym także mąką. Ważne, żeby temperatura łatwo docierała do całej masy.  Pierwsze pół godziny piekę ciasto w 190 stopniach C. a kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Jesli lubicie bardziej chrupiący, trzeba zwiekszyć temperaturę powyżej 200 stopni i skrócić czas pieczenia



Jeśli spodobał Ci się przepis POLUB i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika




7 komentarzy:

  1. U Ciebie zawsze pyszności :)
    Marzy mi się taki domowy chlebek, ale niestety jakoś mi nie wychodzi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, mój pierwszy chlebek oprócz zapachu, nie dał większej satysfakcji, ale z czasem... I choć dziś uważam, ze pieczenie chleba to nic trudnego to jednak przy jego przygotowaniu trzeba uzbroić się w cierpliwość. Robię go między innymi zajęciami, bo nie lubi pośpiechu. Oto cała recepta.

      Usuń
  2. Chlebek piękny nie ma to jak domowy wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam a ten zakwas to z czego się robi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przygotowaniu powyżej opisalam, z czego i jak robi się zakwas. Mozesz też skorzystać z przepisu na zakwas z żytniej mąki, wklejając ten adres do wyszukiwarki: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/12/chrupiacy-domowy-chleb.html

      Usuń
  4. Chlebek i wszystkie pani przepisay sa pyszne i uwielbiam pania i pozdrawiam serdecznie wlasnie korzystam z pani przepisow troszke daje po swojemu i zawsze wychodzi i jest pyszny bardzo pyszny .Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie o to chodzi w kuchni, by kreować ją po swojemu a ja tylko staram się naprowadzić. Bardzo dziękuje Pani Bożenko za przemiłą wizytą. Zapraszam serdecznie ponownie i przesyłam gorące pozdrowienia

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.