niedziela, 29 grudnia 2013

Pieczarki w brokułowych czapeczkach.

W. Domogród

Brokuły to jedne z tych warzyw, które świetnie się komponują i prezentują. Podzielę się przepisem na przepyszną przekąskę - pieczarki faszerowane brokułem. Danie świetnie sprawdza się na każdej imprezie a jako przystawka w sylwestrowy wieczór zrobi dobre wrażenie.
Zalety dania: sporo wartości odżywczych, lekkie, eleganckie, tanie i bardzo smaczne.


Składniki



pół kilograma sporych pieczarek (około 20 sztuk)

500 gram mrożonego brokuła

100 gram ulubionej wędzonki (opcjonalny dodatek)

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1,5 łyżki stołowej z brzuszkiem kaszy manny (lub bułki tartej)

szczypta ziół prowansalskich lub tymianku (najlepiej świeżych a suszone powinno się rozetrzeć w dłoniach)

sól i pieprz do smaku



Przygotowanie


Dla wzrokowców przepis na filmie

1. Gotuję brokuł około 5 minut do miękkości, ale uważam, żeby nie stracił koloru. Mrożony i świeży brokuł gotuje się bardzo szybko. Odcedzam natychmiast po gotowaniu, by odparować jak największą ilość wody.

2. Umyte i osuszone pieczarki odcinam od ogonków.

3. Podsmażam pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Odrobinę solę na początku, bo się nie przypala i lepiej zasmaża. Kiedy się zeszkli dodaje do niej również pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę i pokrojone ogonki. U mnie jest to osobiście przygotowana na święta dość chuda kiełbasa. Polecam zdrowy przepis na swojską kiełbaskę bez konserwantów. Jeśli jesteście na diecie bez dodatku białka zwierzęcego to nic nie szkodzi, pieczarki w brokułowych czapeczkach bez wędzonki i tak będą smaczne. Do rondla, na koniec, wsypuję rozdrobniony czosnek i szczyptę tymianku roztartego w dłoniach. Całość podsmażam jeszcze maksymalnie 2 minuty i zestawiam z ognia.

4. Brokuła miażdżę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję do niego smażonkę z ogonków i całej reszty. Przyprawiam i mieszam. Oczywiście próbuję i w razie potrzeby doprawiam. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C. Wypełniam pieczarki i układam w formie wyłożonej papierem. Piekę około 20 minut. Surowe pieczarki, niestety, muszą puścić trochę soku, co zaobserwujecie przy wyjmowaniu z piekarnika. Można je przygotować inaczej, blanszując najpierw pieczarki krótko przed nadziewaniem a później osączyć na sicie i dopiero przestudzone faszerować. Wówczas podczas zapiekania nic nie będzie wyciekać ale czas pieczenia trzeba skrócić do 10 minut. Często tak przygotowuję pieczarki w cieście. Są znakomite.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.