sobota, 14 grudnia 2013

Błyskawiczna pasta z twarogu i ryby


Witam kochani. Pewnie nie raz się zastanawiacie, co zrobić z twarogiem, który nie zawsze zaspokaja nasze potrzeby smakowe. . Do takiej pysznej pasty świetnie nadają się sardynki, szprotki, czy makrela. Ma bardzo dobry smak, dużo białka i wapnia, no i jest szybka do przygotowania.


Składniki:


W. Domogród

około 150 gram dowolnej podwędzanej ryby

150 gram twarogu półtłustego

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka chrzanu

pęczek szczypiorku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie


1. Jeśli są to sardynki lub szprotki z puszki  to sprawa jest prosta. Polecałabym wówczas te w oleju. Wędzoną rybkę trzeba obrać ze skóry, kręgosłupów, głowy i ości. Zobacz, jak robię sałatkę na filmie
2. Miażdżymy wszystkie składniki (można użyć blendera, ale i bez niego tłuczkiem od ziemniaków robi się to dosłownie chwilkę) oprócz szczypiorku. Ten dodajemy na koniec i mieszamy z całością.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Robię niemal identyczną, tylko zamiast majonezu dodaję jogurt naturalny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jogurtem też robię, ale nie jest tak smaczna, jak z majonezem, zwłaszcza domowej roboty. Trochę to kaloryczne, ale to dobry pożyteczny tłuszcz i kanapek juz nie trzeba smarować tym pseudomasłem z konserwantami. Dzięki za komentarz

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...