Strony

sobota, 2 listopada 2013

Pizza z grzybami, jajkami i serem przepis

Polecam mega smaczną wersję pizzy z grzybami, białym serem i jajkami na twardo. Te ostatnie składniki doskonale zastępują słone i często niesmaczne wędliny.


W. Domogród

W. Domogród



Składniki


W. Domogród

Ciasto na pizzę


Nieco więcej niż 1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki siemienia lnianego (koniecznie w ziarnie, bo lepiej współpracuje z ciastem, poprawia jego smak i trawienie.
2 dag drożdży (1/5  paczki 10 dekowej lub jeszcze mniej)
pól szklanki wody
1 łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
2-3 łyżki oleju




Nadzienie


30 - 40 dag grzybów (mogą być pieczarki, kurki, boczniaki...)
150-200 gram twarogu półtłustego
50 -100 gram sera do starcia o łagodnym smaku
2 jaja ugotowane na twardo
1 spora cebula
2 łyzki oleju do podsmażenia cebulki i grzybów
1-2 pazurki czosnku
3/4 szklanki sosu pomidorowego lub dobrej jakości keczup (do posmarowania ciasta przed pieczeniem i pizzy po upieczeniu) błyskawiczny przepis na keczup tutaj
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia w niewielkich ilościach do smaku

Przygotowanie 




1. Mieszamy mąkę z solą i siemieniem lnianym. Na środku robimy dołek. Wkruszamy drożdże. Posypujemy cukrem i polewamy niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody. Kiedy na płynie pojawi się pianka, czas zarabiać ciasto. Dodajemy olej, pozostałą wodę i wyrabiamy około 3-4 minut, tak, by masa odstawała od ręki. Przykrywamy naczynie, w którym wyrabialiśmy ciasto talerzem i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na pół godziny. Ciasto nie powinno być tępe. Trzeba to wyczuć na samym początku wyrabiania ciasta i dodać w razie potrzeby więcej wody lub mąki, jeśli ciasto zbyt rzadkie.

2. Podczas, gdy rosnie ciasto robimy nadzienie. Podsmażamy pokrojoną na drobno posoloną cebulkę, dodając do niej pod koniec czosnek, trochę ziół prowansalskich, bazylii a zaraz po tym posiekane grzyby. Smażymy jeszcze około pięciu minut, próbując w trakcie, czy nam odpowiada smak. Osobiście, lubię oprócz soli, posypać farsz szczyptą cukru i dodać 2-3 łyżki sosu pomidorowego, ale nie więcej, bo nadzienie nie było zbyt kwaśne.

3. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto przerabiam krótko i wałkuję okrągły placek o średnicy około 30 cm (to rozmiar mojej formy). Wyrabiam ładnie brzegi. Smaruję ciasto sosem pomidorowym i rozkruszam nań twaróg. Potem dodaje jajko przez kratkowane kółko do sałatek, podsmażone grzyby, znowu jajko i posypuję całość, oprócz brzegów, startym serem. Piekę 35 minut, nieco wyżej od środkowej półki (grzałka góra-dół), by ciasto dobrze się upiekło. Jeśli macie mniej farszu można skrócić czas, ale wbrew rumianym brzegom, ważne, by całe ciasto dokładnie się upiekło. Po 35 minutach ciasto jest puszyste a z dodatkiem siemienia lnianego po prostu pyszne i lekkostrawne.

Zapiekanki więcej przepisów LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.