Strony

niedziela, 15 września 2013

Rolada z ryby pyszna z warzywami

Ryby to podstawowe menu - smaczne, lekkostrawne i wartościowe. Nie będę namawiała Was na roladę z ryby, bo zwijanie trochę trudne ale nie zaszkodzi trochę poćwiczyć.

W, Domogród

Tak już całkiem serio - przy roladzie jest troszkę roboty a nie każdy ma czas.
Najważniejsze, by jadać ryby, jak najczęściej.

Wierzch rolady polałam oliwą z oliwek i posypałam drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Warto było się postarać...

W. Domogród



Składniki

W. Domogród


5-6 filetów z ryby

2 ugotowane marchewki

ugotowany brokuł

80 gram ugotowanego ryżu

pęczek posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

folia do pieczenia



Przygotowanie 


1. Jeśli filety mają skórę, warto ją usunąć. Filety przyprawiamy tylko solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut

W. Domogród

2. Warzywa najlepiej gotować w osolonej wodzie, pilnując, by nie były zbyt miękkie (można zrobić to w jednym garnku, ale najpierw wrzucamy marchew, bo dłużej się gotuje).

W. Domogród3. Ryby układamy w prostokąt lub kwadrat na folii do pieczenia (dobrze jest wykorzystać do tego rękaw foliowy, zostawiając po bokach odpowiedni zapas.

W. Domogród4. Najpierw układam połowę ryżu. Na ryż wykładam, gdzieniegdzie marchewkę, pokrojoną w słupki a luki wypełniam brokułem. Ułożyłam kilka szczypiorków w całości, ale lepiej użyć posiekanego szczypioru, by po upieczeniu nie przeszkadzał w jedzeniu. Wszystko posypuję resztką ryżu. Staram się nie układać farszu przy brzegach ryby, zwłaszcza tych, które połączę ze sobą, podczas zwijania rolady.

5. Zwijam roladę a właściwie łącze brzegi ryby, starając się przy tym ściśle ściągać folie, której końce muszą się znaleźć na spodzie formy. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Folię ściągamy po wystudzeniu, jak również roladę kroimy dopiero, gdy jest zimna (dobrze, by w lodówce poleżała przynajmniej godzinę)

Polecam świetny przepis na:
 kotleciki z ryby i kaszy jaglanej
dzwonko dorsza w sosie chrzanowo-cytrynowym
ryba na parze z warzywami
domowy paprykarz

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




14 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi smaku :) Rolada musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, mimo że nie jestem specjalną fanką ryb...skusiłabym się. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm wybornie musiała smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. rolada wygląda jak sushi :) ale jest zachęta ponieważ uwielbiam brokuły więc zrobię sobie taką w niedziele - dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że nie będziesz z nią miał najmniejszego problemu. Najlepiej smakuje na zimno. Polecam i dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami. Oczywiście zapraszam częściej...

      Usuń
    2. wpadam w wolnej chwili aby podejrzeć, nauczyć się czegoś nowego - każdy ma swoje pomysły które pużniej można w kuchni wykorzystać :)

      Usuń
  5. Świetny przepis :) może w tej wersji uda mi się przemycić rybę dzieciom - mają na nią strasznie długie zęby :) Chętnie poprzyglądam się przepisom dlatego dołączam do obserwatorów i na FB te miło mi będzie gościć :) W wolnej chwili zapraszam do mnie na Sunflower :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne za sympatyczny wpis i zaglądaj, kiedy tylko masz czas. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Wiki..Super sprawa..z jakiej rybki najlepiej wychodzą,mam ochotę na tą rybkę.Pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj ją zrobić z miruny. Jest zwarta i nie rwie się tak łatwo, jak inne. Wybieraj ryby z bardzo małą ilością lodu. Te oblodzone są po prostu beznadziejne. Pozdrawiam

      Usuń
  7. mam ochotę przejść na "rybią dietę" - jestem po operacji tarczycy i wiem że ryby to podstawa!ale panierowane trochę mi się znudziły więc czytam inne przepisy - takie pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popieram... Ugotuj rybkę na parze. Zrób do niej duszone warzywka. Posyp rybkę nimi, polej wszystko niewielką ilością oliwy z oliwek i przekonaj się, jak świetnie smakują. Pozdrawiam..

      Usuń
  8. Do tej pory rolady często rozwalały mi się. Pieczenie ich w foremce to genialny pomysł. Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.