Składniki
10-12 ładnych dojrzałych śliwek
3 łyżki z brzuszkiem mąki owsianej lub pszennej
1 łyżka z brzuszkiem płatków owsianych
1 jajo
1,5 łyżeczki cukru pudru
szczypta cukru do posypania śliwek
około 150 ml naturalnego jogurtu
szczypta soli
niewielka ilość mleka lub wody
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie
1. Umyte śliwki kroimy na pół, pozbywając się przy okazji pestek. Przyciskamy każdą połówkę dłonią, rozpłaszczając je w miarę możliwości. Posypujemy niewielką ilością cukru od strony miąższu.
2. Mąkę, płatki owsiane, jajo, sól, mieszamy, dodając ostrożnie mleko. Ciasto powinno być dosyć gęste, by dobrze trzymało się śliwek.
3. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem lub dodajemy do jogurtu kilka łyżek soku owocowego. Mieszamy.
4. Rozgrzewamy na patelni porcję oleju i zanurzamy w cieście, kolejno, każdą ze śliwek, układając je na patelni. Pilnujemy tylko, by płomień nie był zbyt silny. Z każdej strony wystarczy smażyć placuszki około pół minuty. Śliwki szybko miękną i robią się apetyczne. Wykładamy placuszki na talerz z bibułą, osączając je od nadmiaru tłuszczu.
5. Placuszki polewamy sosem jogurtowym
Zapraszam także na placki z mąki pszennej ze śliwkami
przepis na idealne powidła ze śliwek nie tylko do kanapek
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Zapraszam także na placki z mąki pszennej ze śliwkami
przepis na idealne powidła ze śliwek nie tylko do kanapek
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
wypróbuję jutro na śniadanko :) świetny przepis :D
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne :) Zapraszam po wyróżnienie: http://robotkijolci.blogspot.com/2013/09/kolejne-wyroznienia-oraz-piekna.html
OdpowiedzUsuńKocham śliwki pod każdą postacią...
OdpowiedzUsuńJakie pyszne...super się prezentują! :)
OdpowiedzUsuń