czwartek, 5 września 2013

Owsianka z aronią i owocami prosty przepis

Aronia to fenomenalna roślina, z bardzo bogatą zawartością przeciwutleniaczy.

W. Domogród

Polecam kolejny przepis na solidną porcję zdrowia i sposób na dodawanie do posiłków przetworów z aronii. Owsianka jest przepyszna z dodatkiem dżemu aroniowego lub sosu aroniowego. Można ją dodatkowo wzbogacać ulubionymi bakaliami i dostępnymi świeżymi owocami. Zobacz, jak wiele wartości odżywczych kryje aronia.

Składniki


porcja na 1-2 osoby
W. Domogród
3 łyżki płatków owsianych

1 szklanka mleka

około pół szklanki wody

3 łyżeczki dżemu z aronii lub sosu, bądź soku

garść bakalii - u mnie kilka migdałów i rodzynek (warto je przelać wrzątkiem, by pozbyć się chemii)

garść świeżych owoców - u mnie borówka i poziomka

szczypta soli (maleńka ilość soli znacznie poprawia smak)



Przygotowanie owsianki z aronią



1. Płatki owsiane namoczyć na kilka godzin przed przyrządzeniem, wówczas, wystarczy tylko zagotować zupę.

2. Jeśli nie zrobiliśmy punktu 1, bo tak, jak większość, razem ze mną, nie mamy w głowie wszystkiego - w rondlu zalewamy płatki i bakalie wodą, wstawiamy na płomień i gotujemy około pół minuty. Płatki wyraźnie spęcznieją i zmiękną. Dorzucamy szczyptę soli i mieszamy.

3. Dolewamy mleko i dodajemy aroniowy dżem (dżem z aronii wraz z owocami ma najwięcej wartości). Mieszamy. Oczywiście dżem aroniowy można zastąpić innym dobrej roboty dżemem.

4. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodajemy świeże owoce i wyłączamy płomień. Zupka najlepsza jest po kilku minutach, kiedy trochę przestygnie.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...