Strony

sobota, 14 września 2013

Kartoflanka z grzybami prosta pyszna i szybka

Podczas spaceru znalazłam tylko kilka podgrzybków. dołożyłam do nich jedną pieczarkę i najważniejsze składniki do kartoflanki gotowe.

W. Domogród


Składniki na zalewajkę






kilka grzybów jadalnych najlepiej z rodziny borowików lub po prostu pieczarki ze sklepu

4 -5 ziemniaków

1 pokrojona w kostkę cebulka

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka mąki pszennej (z małą górką)

2 łyżki śmietany

kawałek wędzonki (opcjonalnie, bo zupa jest świetna i bez niej)

szczypta bazylii
1,5 litra wody

sól, pieprz, ocet balsamiczny




Przygotowanie 



1. Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą i wstawiamy na palnik. Jak zaczną się gotować (ziemniaki miękną mniej więcej po 10 minutach) solimy do smaku.

2. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy starty na tarce czosnek i zaraz dodajemy pokrojoną wędzonkę i grzyby. Przyprawiamy odrobiną soli i dodajemy do kartofli, pod koniec gotowania. Dodajemy pieprz, bazylię, ocet balsamiczny i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


8 komentarzy:

  1. i proszę bardzo - proste łatwe i przyjemnie. Uwielbiam zupy i czasami wolę zjeść taką smaczną i pożywną niż drugie danie. Dziwię się niektórym że zup nie lubią?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubią zupki, ale media naokoło ciskają presją o odchudzaniu... Dziękuję za komentarz a zupki są pyszne...

      Usuń
  2. Pyszna taka zupka musiała być ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzybów z dnia na dzień jest coraz więcej, więc szkoda byłoby nie wykorzystać leśnych rarytasów.
      Paulinko! Bardzo dziękuję Ci za wszystkie komentarze...

      Usuń
  3. Grzybowa ze świeżych jest rewelacyjna. Ja jeszcze preferuję...krem z suszonych grzybów, ale pod warunkiem że sama je suszę. :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę że sezon na grzyby rozpoczęty. Super bo uwielbiam je zbierać szkoda tylko że nie mam na to czasu.
    Zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupka cud,miód -bardzo smaczna.Uwilbiam Twoje zupy Pani Weroniko. Wyobrażam sobie jakie zadowolenie jest w Twojej rodzinie z przgotowywanych przez Ciebie potraw. Pewnie noszą Cię na tronie wysoko. Domownicy po powrocie do domu oczekują niespodzianki--- co innego,smacznego przygotujesz każdego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za cieplutkie słowa. Polecam się na przyszłość. Słonecznego i smakowitego weekendu!!!

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.