piątek, 30 sierpnia 2013

Sos aroniowy na słodko i na słono

Sos aroniowy zasługuje na szczególną półkę w naszej domowej spiżarni i nieprawdą jest, że jest niesmaczny i cierpki.

Weronika Domogród

Aronia to siostra jarzębiny, z jednym małym ale, jak dla mnie, z jarzębiny bardzo trudno pozbyć się cierpkości (próbowałam się z nią nie raz i dałam sobie spokój) a przemrożona aronia już po krótkiej obróbce termicznej, staje się przyjemna w smaku a do tego pojawia się ten intensywny, czerwony kolor. W garbnikach i w skórkach jest mnóstwo przeciwutleniaczy...

Sos z aronii oprócz typowych zastosowań to świetny dodatek do naturalnego barwienia kremów, mas owocowych, galaretek, kisieli czy jako dodatek podczas gotowania mięs, zwłaszcza tych, z przyrośniętym tłuszczykiem. Aronia obniża zły cholesterol, reguluje cukier, pogania leniwe jelita, odtruwa i wzmacnia...

Składniki na sos z aronii


3 kilogramy przemrożonej aronii
1,5 kilograma cukru
4-5 goździków
sok z 1-2 cytryn


Przygotowanie sosu z aronii


Zobacz, jak robię sos z aronii na filmie


Zasypuję aronię cukrem i podgrzewam, cały czas mieszając, by się nie przypalała, do momentu rozpuszczenia cukru. Ten proces trwa maksymalnie dziesięć minut. W trakcie gotowanie dodaje goździki i próbuję aronię, czy straciła swą surowość. Pod koniec dodaje sok z cytryny, mieszam i zestawiam z ognia. Przecieram przez sito, jak pomidory a wytłoczyny dodaję do wspaniałego zdrowotnego wina aroniowo-malinowego, ale o tym, przy innej okazji... Nie wyrzucamy wytłoczyn, nawet, jeśli nie robimy wina. Warto je zalać wodą, zagotować i zrobić niesamowicie mocny i zdrowotny kompot.

W tym roku moja pięcioletnia aronia urodziła około sześciu kilogramów tych szlachetnych owoców. Wkrótce liście przebarwią się na piękne jaskrawo-czerwone kolory jesieni...

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

  1. Będzie pyszny do pierożków, ależ się rozmarzyłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam ponownie...

      Usuń
    2. w 2013 roku przedstawiając przepis z aronii , wspomniała pani o winie z wytłoków i winogrona czy można prosić o przepis , czy wytłoki z sokownika też mogą być

      Usuń
  2. w 2013 roku przedstawiając przepis z aronii , wspomniała pani o winie z wytłoków i winogrona czy można prosić o przepis , czy wytłoki z sokownika też mogą być

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.