czwartek, 29 sierpnia 2013

Dżem z aronii przedłuża życie

Przetwory z aronii to ciągle niedocenione dobro, stanowiące skondensowane źródło witamin, minerałów, ogromnych ilości przeciwutleniaczy i wielu innych, niezmiernie korzystnych dla zdrowia związków. Czytaj więcej

Weronika Domogród

Zanim zaczniemy robić dżem, dobrze jest przez okres przynajmniej 24 godzin przemrozić owoce aronii w zamrażalniku. Dzięki temu, będzie mniej cierpka. Szczerze mówiąc aronia jest tylko cierpka jako świeży owoc, jedzony na surowo a przetworzona jest znakomita. Jest niezmiernie intensywna, wystarczy kilka jagódek, by przygotować kuszący czerwienią, pyszny kompot.

Składniki na dżem aroniowy


2 kilogramy aronii
0,5 kilograma śliwki węgierki
3 szklanki cukru
3 łyżeczki żelfixu (opcjonalnie - lepiej dołożyć więcej śliwek, jabłek lub brzoskwiń)
sok z 1-2 cytryn

Przygotowanie 


Zobacz film LINK



Do dużego garnka wsypujemy umytą aronię, śliwki i cukier. Podgrzewamy do wrzenia cały czas mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Gotujemy na bardzo małym płomieniu około 10 minut i często mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Dodatek żelfiksu można całkowicie pominąć. Wystarczy dodać więcej owoców, bogatych w pektyny lub dłużej odparowywać wodę z dżemu. Warto spróbować jagódkę i jeśli nie smakuję cierpko, tak, jak surowa, wyłączamy płomień i wlewamy gorący dżem do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy przez 15 minut w temperaturze rosołowej (woda nie może bulgotać).

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Ze śliwką tak, bo myślałam, że sama aronia, ale zbyt cierpka mi się wydawała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam ,moją aronię wcześniej zamroziłam, dodałam troszkę więcej cukru.Teraz już ładnie wygląda w słoiczkach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się przyda leczniczo i do przepysznych deserów. Pozdrawiam serdecznie...

      Usuń
  3. Czy tylko mnie film nie chce odpalić?? :(
    gotuję już powolutku aronię :) - wersja bez śliwek na potrzeby tortów domowych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Cię Anonimie. Film odpala, więc to Twoja przeglądarka szwankuje. Wymień na Google chrom lub najnowszy Firefox

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy dodatek żelfixu jest konieczny? Chyba, ze śliwki "rozrzedzają" przetwór. Robiłam dotąd dżemy z jabłkami i gruszkami i wychodziły gęste.
    Dziękuję za nowy ( dla mnie) pomysł i pozdrawiam
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Beato proponuję pominąć żelfiks, choc nie ma w nim chemii w składzie, bo są to sproszkowane pektyny, ale przecież można się bez nich obyć, bo na 100% nie wiadomo, co jest w tego typu zagęstnikach. Wystarczy odparować więcej wody lub dodać do aronii więcej sliwek, jabłek albo brzoskwiń. Będą gęściejsze i pyszne.

      Usuń
  6. Dziękuję za podpowiedź, dodam więcej śliwek.
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy mogę prosić o sprawdzony przepis na dżem z dyni?
    Dziękuje
    Marianna

    OdpowiedzUsuń
  8. dynie można doprawić pomarańczami 3kg dyni 1kg pomarańcz

    OdpowiedzUsuń
  9. To wspaniałe i zdrowe połączenie owoców. Znalazłem to w dżemie firmy Gomar z Pińczowa!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pani Weroniko gotowanie z Pania, to prawdziwa przyjemnosc.Dzem z aronii wyszedl wspanialy.Zycze Wszystkiego co najlepsze .Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.