Tort owocowy na biszkopcie, do którego nie dodaje nawet najmniejszej kropli tłuszczu ani proszku do pieczenia, sztucznych barwników do kremu, czy konserwowanych owoców.
Można nie dodawać do niego alkoholu, by mogły skosztować go nasi milusińscy. Uwielbiam torty, ale te bez lukru, bo tak w ogóle cukru staram się używać, jak najmniej.
Potrzebujesz:
biszkoptu z tego przepisu,
ulubione owoce z przetworów, 7 szt kiwi, kilkanaście winogron
krem budyniowy - przepis poniżej lub na
filmiku z YouTube
Krem budyniowy - składniki
0,5 litra mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
250 gram masła
2 żółtka
2/3 mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym zimnym mleku wyrabiamy budyń z
torebki z mąką pszenną na gładką masę, którą dodajemy do wrzącego
mleka. Kiedy masa zgęstnieje i stanie się jednolita, zdejmujemy ją z
ognia. Po chwili, jeszcze do bardzo gorącego budyniu, dodajemy żółtka i
dokładnie mieszamy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła i cały
czas miksujemy.
Przygotowanie tortu owocowego
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 płaty. Pierwszy płat, jeśli jest bardzo puszysty nasączamy niewielką ilością syropu (150 ml przegotowanej zimnej wody, sok z połowy cytryny lub pomarańczy i łyżeczki cukru - ta ilość starczy na dwa krążki - pierwszy i trzeci). Krem budyniowy dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy sparzone wiórki kokosowe, do drugiej sok z owoców a trzecią zostawiamy do wykończenia tortu. Na pierwszym krążku rozprowadzamy krem z wiórkami kokosowymi. Przykrywamy drugim płatem, którego nasączamy połową szklanki mocniejszą kawy rozpuszczalnej (zimnej) (kawę można osłodzić łyżeczką cukru). Rozprowadzamy krem owocowy a na nim wykładamy wiśnie z konfitury i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Nasączamy ostatni płat cytrynowym ponczem i smarujemy całość pozostałym kremem. Oprószamy boki
tortu owocowego na przykład tartą czekoladą a na wierzchu układamy plastry kiwi i połówki winogron (wybieramy winogrona bez pestek a kiwi powinno być dojrzałe, słodkie, ale nie przejrzałe).
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
WYgląda przepysznie :):) Fajny torcik, też taki wiosenny, znalazłam na http://zapytajodziecko.pl/przepis/33
OdpowiedzUsuńI powiem ci, że tort nie musi być kaloryczny... Wystarczy mniej słodzić i wzbogacać go zamiast tłustych kremów, owocowym bogactwem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
This looks really delicious! Can make some of it out but thanks for the translation button!!!
OdpowiedzUsuńAll the best from Normandie, Pavlovafowl aka Sue